Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

herrskapet Edelfelts tjänsteflicka i Paris

Lähteet

Ei lähteitä
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1. tammikuuta 1888
Ellan har med hjälp av [tjänsteflickan] Marguerite och [vaktmästaren, concierge] Pierre ställt hemmet i Paris i ordning som en van husmor.
De blev emottagna vid 90 Avenue de Villiers av conciergen, hans maka, hans svåger och Marguerite Gross som väntade vid porten.
Marguerite liknar inte Annie, utan fröken Wessler, som är Molanders fästmö.
Marguerite hade lagat en utmärkt middag; hon serverade soppa, "rostbeaf med poteter [potatis]", choux de bruxelles [brysselkål], sallad, tarte aux pommes [äppelpaj] och gammal bourgogne.
Medan Marguerite serverade middagen berättade hon om Munthes och Birgers och "allt i denna verlden".
Marguerite är tyska, men talar franska; Ellan säger att Marguerite är "snygg" [prydlig, ordentlig, renlig] efter att ha tittat i köket; hon tycks också vara van vid hushållsarbete.
Marguerite berättade att conciergen och hans fru var "épates", förbluffade, över Ellans skönhet och vänlighet.
Ellan menar att pigan Marguerite är flink och hurtig.
Marguerite har tjänat hos skådespelerskan Jane Elssler [Essler] som Koechlin lämnade sin familj för; Europa är litet, åtminstone för människor som Edelfelt som reser och flackar omkring och känner alla; Ellan har fått höra detaljer om Jane Elssler, hennes nedrighet och girighet.
Marguerite ska få förkläde och mössa imorgon för att likna Annie Edelfelt mera.
Paris Påskdagen 1888 1. tammikuuta 1888
De har fastat under påsken för att göra Marguerite till viljes; hon är katolik; fastematen är kanske orsaken till det illamående Edelfelt känt sedan dess.
I onsdags ordnade de en middag för Courtois, Dagnan, Stetten, Amic; det var en livlig stämning och de talade om konst och musik, om Paris och provinsen; först serverades soppa, sedan lax, filet gardinier, sallad, äppelkaka, ost och frukt; Marguerite hade köpt lax i hallarna, men den var röd inuti, vilket gjorde henne upprörd och Pierre fick fortsätta matlagningen efter laxen.
Paris 8 februari 88. 8. helmikuuta 1888
Marguerite är vänlig och pratsam, hon är en utmärkt köksa, men inte bra på att städa; Ellan har haft en karl för att bona golven, damma mattorna och riva ner gardinerna; rummen i hemmet har under de senaste dagarna "sett ut som Jerusalems förstörelse".
Paris d. 19 / II 88 19. helmikuuta 1888
Edelfelt hoppas att hans brev till Annie Edelfelthar kommit fram; det innehöll ett gammalt brev från Bastien för Annies samling; Edelfelt ville rekommendera brevet, men Marguerite satt det i fel postlåda.
Edelfelt och Ellan äter middag på värdshus idag, eftersom Marguerite är bjuden på middag i staden och sedan på teater för att se Sarah Bernhardt.
Paris 21 mars 21. maaliskuuta 1888
Ellan håller hushållet städigt; hon är snygg och städig i det minsta och ordnar och fejar hela tiden; Marguerite är slamsig, men har andra förtjänster.
Paris 20 april 88 20. huhtikuuta 1888
Edelfelt planerar vad Berta Edelfelt ska se i Paris; pigan Marguerite ska föra henne till hallarna; med Ellan och Edelfelt ska hon gå på teatrar och museer.
Paris 1sta Maj 1888. 1. toukokuuta 1888
Edelfelt var hemma klockan sju för att föra Ellan på den skandinaviska middagen, men Ellan hade hämtat Annies och Berta Edelfelts hattar tillsammans med Marguerite och sett på två lägenheter; hon gick därför till sängs tidigt och kom inte med på den skandinaviska middagen.
Paris 13 juni 1888 13. kesäkuuta 1888
Epävarma yhteys Marguerite [?] får avsked vid avresan.
Paris 4 juli 1888 4. heinäkuuta 1888
Ellan har hållit på med att packa in saker och kläder; deponerat silver och smykcen i Crédit Lyonnais; allt utan hjälp av Marguerite, som är glömsk och "slamsig" och helst skvallrar med de andra pigorna i trappan.
Marguerite är en god köksa och frågan är om en lika bra går att få igen; å andra sidan har Ellan mer hjälp av vem som helst än hon haft av Marguerite.
Montbeliard 11 juli 1888 11. heinäkuuta 1888
Sluppit slamret i Paris, flyttningen, uppköp och Marguerite som bara gjorde dumheter de sista dagarna.
Paris 1 Maj 99 1. toukokuuta 1899
Jag har att helt fång syrener stående på mitt bord, men eld i kaminen. François, Madame François, Marguerite äro englar. Mme François har lagat alla mina lakan, dynvar, täcken o.d. under vintern inventerat förhängen för att det inte skall dra från fönstret o.s.v. Jag har det så bra man kan ha det.
Paris 7 juni 1900 7. kesäkuuta 1900
Kicki har varit mycket snäll och lifvad under Ellans frånvaro. En dag togs han kl. 9 af lilla Thaulow och var med familjen (en massa) på utställningen till kl. 6 e.m. De hade farit rundt i la grande roue, ätit korf i Schweitzerbyn, sett allt möjligt märkvärdigt och Kicki var otroligt lifvad och stolt att ha uppfört sig som en stor pojke hela dagen. – I går hade han på afton bjudit Missi och Marguerite på combat naval – Bertha vet hvad det är – och sedan rutschat med dem på "le Caucase" också nära ateliern. I dag, då Ellan sof var han med Missi på utställningen och gjorde dessutom uppköp på Rue de Rivoli i le Paradis des Enfants.