Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

direktör för Mustiala lantbruksinstitut

Onsdag morgon 11 april 1888 11. huhtikuuta 1888
Edelfelt och Ellan ordnade middag för direktör Zitting; de skulle gärna ha bjudit W. Runeberg också, men han kom på eftermiddagen samma dag tillsammans med Lina Runeberg för att överlämna bysten av Ellan, då kunde Ellan inte bjuda honom ensam på kvällen.
Zitting verkade trivas bra på middagen; han berättade om Viborgs län och sin barndom i Pyhäjärvi.
Paris 14 april 88 sent på aftonen 14. huhtikuuta 1888
"Finska middagen" är uppskjuten till måndag; Zitting uppmanade Edelfelt och Ellan att komma; de har inte umgåtts särskilt mycket med sina landsmän, med "Suomen pojat” detta år.
Saaris midsommardagen kl. 11 om aftonen 24. kesäkuuta 1889
Igår på midsommarafton tillsammans med Victor de la Chapelle på Mustiala, där det var dans kring midsommarstången; vänligt emottagna av Zitting, Borenius och Gripenberg; alla ville visa utsikter och typer värda att måla.
Zitting berömde Mischa Walleen och menade att han haft ett gott inflytande på de andra eleverna; Gripenberg berättade att Mischa hade flyttat till en öde ö för att förbereda sig för examen i kemi och fysik, men att han hade fiskat om natten och sovit på dagen; lärarna på Mustiala frågade efter Mischas förmögenhet, de menar att det "bär till fjälls" för honom utan förmögenhet.
Fröken Zitting som Annie Edelfelt träffat har tyfus; hon har blivit smittad i Helsingfors och hade sjukdomen i kroppen då hon var på Saaris med sin far.
Lördag 6 Juli 89 6. heinäkuuta 1889
Ellan reste efter posten igår; upptäckte att tidningarna inte kommit eftersom någon glömt att prenumerera; Ellan lånade tidningarna av Zitting och hämtade dem till Edelfelt, som målade på åsen.