Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk fabrikör

Lähteet

Ei lähteitä
Paris fredag 12 april 89 12. huhtikuuta 1889
Grosjean har inte svarat på brevet om porträttet av hans måg, som redan var en beställning.
Montbéliard 12 nov. 89 12. marraskuuta 1889
Har börjat porträttet av unga Marti, tror det blir "passabelt".
Marti är 25 år, men ser äldre ut än han är, liknar familjen Wolff i Vasa; svårt att få tag i Martis rödlätthet.
Middag hos Martis svåger Rossel, som är klok; Rossel är ingenjör, fabriksägare, ganska radikal, wagnerian; Rossel reser varje år till Bayreuth med fru och barn.
Unga herrskapet Marti ska ha en middag snart; ingredienserna beställs från olika håll; bakelser från Colombat i Besançon.
Husen är gammalmodiga och liknar mera nordiska hus med dubbla fönster, kakelugnar, än hus i Paris; också inredningen gammal med Louis Philippe-stil; Martis har inrett modernt parisiskt: dyrt, men opersonligt.
Klockan är tolv; dags att lägga sig för att måla "dugtiga tag" imorgon.
Blivit väl emottagen; Madame och mr Marti gör allt för att Edelfelt ska ha det angenämt.
Montbéliard 15 nov 89. 15. marraskuuta 1889
Porträttet av Marti framskrider väl; vill vara färdig om onsdag för att resa till Paris om torsdag; om lördag är det Eriks födelsedag: vill vara hemma för att krama om honom.
Ska stiga upp tidigt imorgon för att måla.
Bor hos Grosjeans; måste gå genom hela Montbeliard för att komma till Martis.
Paris 22 nov. 1889 22. marraskuuta 1889
Marti ska komma till Paris för de sista seancerna; han reser till Paris 3-4 gången varje år eftersom familjen har en hissfabrik i Paris; i Paris bor Marti hos sin syster.
Att porträttet av Marti inte blev färdigt var fatalt i en bemärkelse: betalningen på 2000 franc, som Edelfelt räknat med, kom inte nu; allt i samband med den nya våningen har blivit dubbelt så dyrt som beräknat; Edelfelt har 150 franc och har "skickat bort" två räkningar idag; ber kanske imorgon att Alexandra Edelfelt ska skicka 1000 franc per telegraf; får lov att sälja en obligation; lider av att besvära Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; Alexandra Edelfelt ska inte tro att Edelfelt slösar.
Får snart 2000 franc av Bulla för en tavla som är beställd, men som Edelfelt inte orkar måla nu; pengarna för porträttet av Marti kommer snart.
Paris 27 nov. 89 27. marraskuuta 1889
Blir tvungen att telegrafera till Alexandra Edelfelt om pengar; vill inte låna av Chambure; har inte fått pengar för porträttet av Marti och "En ungdomsmelodi"; måste därför låna av sig själv, d.v.s. sälja några obligationer; har fullt upp med arbete, så någon nöd inför framtiden är det inte frågan om; men det är ledsamt att vara tvungen att gömma sig för hantverkarna som kommer med sina räkningar, eller be dem återkomma om 14 dagar; ledsamt att besvära Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; om Edelfelt vore frisk, skulle han ha "bättre kurage".
Paris tisdag 3 December 89 3. joulukuuta 1889
Tackar för telegrafväxeln; Edelfelt har blivit rörd av att Alexandra och Annie Edelfelt och tant Gadd "skrapat ihop" 500 mk; han hoppas de har fått igen sina pengar genom Standertskiölds betalning; pengarna var välbehövda: Edelfelt måste ha ved och kol och betala räkningar; galet att tre inkomstposter på 2000 mk har slagit fel: 1) statens betalning som inte kommer, 2) porträttet av Marti och 3) verket för Bulla, som inte blivit gjort eftersom Edelfelt varit sjuk.
Fredag 13 dec. 89. 13. joulukuuta 1889
Edelfelt har lidit av att vara utan pengar och plågats av tanken att Alexandra Edelfelt haft det ekonomiskt svårt; Alexandra Edelfelts tystnad har varit ett oroande tecken; "ödets skickelse" att Edelfelt inte fått in de 6000 mk som han räknat med redan för en månad sedan; målningen av ateljén för 250 franc och den enkla, men ändå dyra installationen i den nya våningen har tagit största delen av alla de små summor som Edelfelt haft att förfoga över.
Nyårsdagen 1890 1. tammikuuta 1890
Marti ska komma till Paris om lördag, då Edelfelt fortfarande måste var inomhus.
Att arbetet med porträtten av Marti och Lyon blir uppskjutet nu betyder mycket arbete för februari och mars; bättre ändå att förlora några veckor än att bli allvarligt sjuk; läkare säger det samma som Alexandra, Annie och Berta Edelfelt: att man är känslig för "lungåkommor" efter influensan; mår bra, men är trött.
Paris, onsdag 8 januari 1890 8. tammikuuta 1890
Paret Marti har influensan; får se när han kommer till Paris för att sitta för porträttet.
29.1.1990 29. tammikuuta 1890
Marti är sjuk; Edelfelt vet inte när han kommer och kan således inte räkna med det porträttet för sin ekonomi; porträttet av Enrique Lyon tar ännu tid.
17 mars 1890. 17. maaliskuuta 1890
Hade räknat med porträttet av Marti, det blev upptakten till väntan på pengar och "sjukdomsvintern".
Paris 3 maj 90 3. toukokuuta 1890
Marti kommer till Paris med sin fru; porträttet av honom blir kanske färdigt på 4 seancer.