Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

tjänsteman vid franska utrikesministeriet, Bibliothèque nationel och Musées nationaux

Lähteet

27 april 90 27. huhtikuuta 1890
Den senaste veckan har bestått av "möda, arbete och enervering"; trött efter arbetet med 2 porträtt under dagen, skulle Edelfelt ut med Hanna Palme om kvällarna; försökte se tröttare och likgiltigare ut, men Hanna hade ingen misskund; på torsdag antog Edelfelt en inbjudan till en bjudning för att få ledigt.
Tror att porträttet av Marcel blir riktigt bra.
Vallery-Radot gjort besök i ateljén tillsammans med Fabrice Carré, sett porträttet av Marcel; Vallery-Radot menar att Edelfelt är en "psykolog va rang"; till saken hör att Vallery-Radot och Marcel inte tycker om varandra och därför överdriver de båda.
Paris 15 [med blyerts 16] maj 1890 16. toukokuuta 1890
Det ser ut som om Edelfelt bara skulle ha levt i sus och dus, men som Mechelin skulle säga och som Neiglick skulle ha ha härmat så bra: under detta finns en bred bas av idogt arbete; först porträttet av Marcel som är färdigt, sedan porträttet av Madame Cohen som är nästan färdigt, sedan illustrationer till Figaro Illustré till en novell av André Theuriet.
Paris 10 juni 1890 10. kesäkuuta 1890
Igår ensam på en musikalisk soaré hos Marcel; Ellan var inte med; det var tråkig och Marcel sjunger Wagner dåligt; hela familjens "konstmodernism" är "uppskrufvad".
Träffat arkitekten Redan hos Marcels; redan fått hedersmedalj i år; Edelfelt inte träffat honom på 10 år, men umgicks mycket förut i Quartier Latin; ingendera förändrats så mycket; under långa kvällspromenader utlade Redan för Edelfelt om Schopenhauer.
31 maj 1891 31. toukokuuta 1891
Nästa vecka har jag en del middagar och andra corvéer – om måndag om en vecka 8 juni äro vi hos M. Marcel, (hvars porträtt är utstäldt nu) på middag.
Paris 12 Juni 1891 12. kesäkuuta 1891
Några mondaina notiser. Senaste söndag soirée oläsligt på cerclen måndags middag hos Marcel imorgon lördag middag hos Chambure med Mme och Mlle de Lurcy – nästa lördag hos Portalis med herrarna de Fontance – i går åt Vallery Radot här. I dag reser han med Pasteurs till kusten.
Paris fredag 19 april 95 19. huhtikuuta 1895
Mr Marcel var just nu här. Också han sade nästan ord för ord detsamma som Dagnan. Det är således en dålig tafla. Och Gud skall veta att jag arbetat som en galning på den. Men när det inte vill så vill det ej. Jag kan ännu ej göra något stiliseradt idealistiskt och när jag försöker det stannar jag på halfva vägen.
Paris 20 Juni 1895 20. kesäkuuta 1895
Just nu skrifver M Marcel, som talat med ministern Hanotaux om öfverlemnandet af finl. i XIX seklet till presidenten. Denna säger att Mohrenheim ej sagt ett ord – han är då mer än tafligt afsigkom men! Nu är det att börja om igen hela traken! Hvad mannamod, hvad tålamod!! –