Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

chilensk konsul i Paris, senare minister och ambassadör, och utrikesminister i Chile, konstnär och konstmecenat

Paris d. 18 april 87 18. huhtikuuta 1887
Epävarma yhteys En herre från Chile har beställt ett porträtt av sin dotter; mannen sade att han "där borta i Santiago" i flera år har tänkt att Edelfelt ska måla dotterns porträtt då familjen kommer till Europa; Sargent målade ett porträtt av frun för sex år sedan.
Epävarma yhteys Får inte tid för att måla den chilenska flickan nu, men familjen stannar hela vintern i Paris.
Epävarma yhteys Den chilenska herrn verkar stormrik; han har följt med konsten i Paris också då han har varit "därborta"; han talade om Edelfelts målningar "På havet" och porträttet av Pasteur som om gamla bekanta; han beställde en tavla av Dagnan, utan att fästa sig vid priset.
Paris 17 maj 88 17. toukokuuta 1888
Herr Subercazeaux från Chile har förlorat sin dotter som han tänkte att Edelfelt skulle måla; han har beställt ett porträtt av ett tvåårigt barn i stället.
Paris 3 juni 1888 3. kesäkuuta 1888
Inga andra säkra beställningar för hösten är porträttet av den spanska flickan och porträtten av Mr och Madame Grancher; hur är det med porträttet av Topelius, är det en riktig beställning eller bara löst tal?
17 mars 1890. 17. maaliskuuta 1890
Levererat porträttet av Enrique Lyon, men herr Lyon vill inte betala; herr Subercaseaux lovat tala med honom; gjort porträttet billigt.