Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

italiensk konstnär

Lähteet

Genua, hôtel du Parc, via Ugo Foscolo tisdag 26 jan. 91 26. tammikuuta 1891
I Pinakoteket såg jag många utmärkta taflor – en af Gentele Belini som slog an på mig mycket. Rafaels berömda Sporatizio lemnade mig kall – som de flesta oljetaftor af R. Sanzio. – freskerna äro miljoner gånger bättre. Roligt att se Luinis fresker, porträtter af några för mig alldeles obekanta målare sådana som Andrea de Milano och några andra – det var mycket att se. Isynnerhet behagade mig några lombardiska saker i ett privat Galleri Poldo-Pezzoli.
Paris, tisdag 12 mars 1895 12. maaliskuuta 1895
Men jag tror att det kommer att intressera mig mycket och om jag kunde måla i fresk! Dagnan talade mycket derom. I Louvren der jag var i timtal i förrgår, blef jag alldeles galen igen i Brotticellis fresker, likaså i Luinis, – Ingen oljemålning kommer i distinktion upp mot en fresk. Wuorio påstår, att jag som sedan min spädaste barndom målat aqvarell, lätt skulle lära mig handtverket i fresken.