Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

tillhörde 1885–1891 Finska statssekretariatet i S:t Petersburg, senare chef för fångvårdsstyrelsen, självständighetsaktivist, sändebud, verkligt statsråd

Paris d. 30/11 1879 30. marraskuuta 1879
Bland finnarna på plats finns Atte Schultén, Alexis Gripenberg, Herman Frithiof Antell och en kompositör Kajanus.
Paris d 5 december 79 5. joulukuuta 1879
Edelfelt har varit på teatern med Herman Frihtiof Antell, Linder och Alexis Gripenberg; de såg Émile Augiers Les hommes pauvres; dramer i den moderna franska smaken blir man snart led på.
Julafton kl. ½ 5. 24. joulukuuta 1879
På kvällen ska han till Runebergs; kölden håller i sig, vilket gör honom modlös och oföretagsam; han känner egentligen för att sitta hemma eller gå ut med Alexis Gripenberg och Atte Schultén för att sedan tidigt gå i säng.
Paris d. 8 januari 1880 8. tammikuuta 1880
Edelfelt är övertygad om att det är Adèle Ehrnrooth som skriver alla korrespondenser från Paris; de dumma skriverierna om Edelfelt och det täcka könet [kvinnorna] på Murciafesten är bestämt produkter av hennes fantasi och lediga penna; det är fäckt att skriva om en fest där hon inte varit; inga andra finnar än Herman Frithiof Antell och Alexis Gripenberg var där och ingendera känns vid artikeln.
d. 14 Jan. 1880 14. tammikuuta 1880
Alexis Gripenberg frågar varje dag när Mille (Emil) Cedercreutz kommer; Gripenberg väntar på honom för att resa till Nizza.
Edelfelt har varit på operabal med Alexis Gripenberg, Alexander Etholén och Herman Frithiof Antell; i en av logerna såg Edelfelt en maskerad dam som påminde om Edelfelts sköna okända för två år sedan; Edelfelt fick tag på henne i foajén; hon sade Edelfelt blivit så fet att hon inte kände igen honom; Pietro Krohn har berättat att hon heter Madame Mac-Viss, är född i Texas och änka; hon talade om Krohn, Edelfelts måleri och bad om förlåtelse för att hon plågat honom med dumma brev och gick sedan in i logen.
Paris d. 4 mars 1880. 4. maaliskuuta 1880
På en gång fick Edelfelt besök av av Alexis Gripenberg, Kalle Lundström, Carl Mannerheim, Madame Jacquinot, fröken Anna Gardell, Jules Bastien Lepage, Charles Moreau Vauthier och Ennemond Payen.
Paris d. 16 mars 1880 16. maaliskuuta 1880
Gummorna pratar och då något roligt sägs ska det med hög röst upprepas för fru Augusta Bremer, som är döv; Alexis Gripenberg lär vara förlovad med Helene Born, som förtrott detta åt Ellan de la Chapelle; Edelfelt har varit dum och erkänt sig en gång i tiden förälskad i fröken Born inför Gripenberg.
Paris d. 3 april 1880 3. huhtikuuta 1880
Helene Borns förlovning har diskuterats hela vintern; de har noga klargjort för och emot.
Petersburg fredag 10 9:bre 1881 10. marraskuuta 1881
Storfursten är ej så särdeles korpulent – ungefär som Gripenberg, och ser särdeles ung ut.
Paris. d. 26 April 1885 26. huhtikuuta 1885
Epävarma yhteys Edelfelt tycker att Helsingforsarna kunde slå sig ihop och skriva en manual i gott uppförande; ett kapitel var av Kola S, Jean Cronstedt, Lennart Knorring, Gripenberg, Tudeer; föraktar "Helsingforssnobberi" på avstånd.
Berlin d. 23 / 1 88 Hôtel Continental kl. 6. e.m. 23. tammikuuta 1888
Epävarma yhteys Edelfelt och Ellan de la Chapelle-Edelfelt [som gifte sig i januari 1888] kom fram med tåget till Berlin klockan sex på morgonen; de kom från S:t Petersburg där familjen von Etter, Nikolaj Nikolajevitj Manzey, [Alexis?] Gripenberg, fruarna von Kræmer, Boije och Eugenie von Etter följde dem till tågstationen med blommor och konfektaskar; det är ledsamt att inte kunna bjuda av konfekten till Alexandra Edelfelt som tycker så mycket om konfekt från Petersburg; de hade elegant sällskap också på tåget där Lord Randolph Churchill med lady hade sovkupén bredvid.