Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

skeppsmäklare och dispaschör i Sankt Petersburg, kusin till Ludvig Fredrik Heimbürger

Lähteet

Paris d. 20 mars 78. fortsatt d. 22 – 20. maaliskuuta 1878
Edelfelt undrar vad han skall måla åt Heimbürger; han funderar på en kostymfigur i naturlig storlek; hos en engelsman i huset har han sett en kvinnomodell, en 18-årig flicka, som är ovanligt vacker och har förtjusande händer; hon i en kostym från renässanstiden vore fängslande för ögat; han har lust att målat något stort igen.
Paris skärtorsdag – 78. 18. huhtikuuta 1878
Hemkomsten i sommar beror på när den Heimbürgerska tavlan blir färdig.
Paris d. 4 maj 1878 4. toukokuuta 1878
Edelfelt har arbetat på porträttet av friherrinnan Sofia Cotta och en skiss till Heimbürgers tavla; han har funderat på att göra en genrebit från 1500-talet, en tysk flicka som syr och en lat landsknekt som hänger bakpå stolen och kurtiserar henne.
Paris d 25 maj 1878 25. toukokuuta 1878
Edelfelt försöker komma hem så snart som möjligt, men troligen inte före början av juli; han måste först börja på den Heimburgerska tavlan och få in lite pengar.
Paris d 4 Juni 1878. 4. kesäkuuta 1878
Edelfelt kommer hem när han fått pengar av Heimbürger; han har varit på Cluny och gjort några studier; han gör troligen en landsknekt som kurtiserar en flicka som broderar och kallar den något i still med "I höganloftsbur".
Edelfelts hopp står till Heimburger för att betala smärre skulder, hyran, hemresan och nya sommarkläder; det är den "förbaskade" tavlan och hans slösaktiga liv som försatt honom i denna situation; Alexandra Edelfelt behöver inte oroa sig för att han skulle ha nedstämt lynne; han mår bra, äter och dricker friskt och inser att det är bäst att ta det kallt och inte plåga sig i onödan.
Paris pingstdagen 1878 9. kesäkuuta 1878
Edelfelt känner sig på utmärkt humör efter att ha arbetat de senaste dagarna; Edelfelt har varit på Cluny för att göra studier till Heimbürgers tavla; motivet med landsknekten framstår som allt mer idiotiskt; då Henri Dütschold såg skissen med landsknekten och flickan som broderar kommenterade han ironiskt att det är "très gentil et neuf surtout" [mycket beskedligt och nytt framför allt]; för att göra det mera originellt kunde Edelfelt fördela ljuset på ett egendomligt sätt; på Cluny gjorde Edelfelt en teckning av fönstersmygen och en liten målad skiss av trädgården; han är nästan böjd att placera de Heimbürgerska figurerna ute i det fria; han tänker inte ödsla mycket tid och tankemöda på tavlan, huvudsaken är pengarna.
Paris d. 16 Juni 1878 16. kesäkuuta 1878
Edelfelt har gjort en skiss till den Heimburgerska tavlan och skulle genast slutföra den bara det vore vackrare väder; den skall nämligen målas ute; hemresan blir tidigast i medlet av juli; han skall först ha tavlan färdig, och dessutom pengar till resan, kläder, stövlar, hatt, transport för ramen och hyran.
Paris d. 1 Juli 1878 1. heinäkuuta 1878
Edelfelt tror han kan måla färdigt Heimbürgers tavla hemma; det borde gå att få någon av sina bekanta att posera för den unga mannen.
En massa pengar behövs för transport av tavlan, hyran, kläder och några skulder; Heimbürger kunde bara lämna en liten del av summan.
Paris d. 3 Juli 1878 3. heinäkuuta 1878
Kanslirådet Ludvig Fredrik Heimbürger har skrivit och gett sin släktings adress i Petersburg; han nämner också möjligheten att Edelfelt kan få ett förskott så snart han börjat på tavlan.
Paris d. 9 Juli 1878. 9. heinäkuuta 1878
Edelfelt undrar vad han skall göra om Heimbürger inte betalar förskottet.
Illustration: körsbärsflickan. Förutom den Heimbürgerska tavlan gör Edelfelt ett huvud Ludvig XVI för att sälja; det är landskapsfond och körsbär i en korg; huvudet och händerna är färdiga; hatten har han fått låna av en spansk målare Gonzales.
Paris den 15, redan den 15 Juli! 15. heinäkuuta 1878
Alexandra Edelfelts brev väcker hemlängtan hos Edelfelt; hans hemresa är helt beroende av om han får in pengar; Heimbürger förstod inte hans första invit, Edelfelt skall skriva på nytt och fråga om möjligheten till ett förskott; i annat fall får han vänta på riktigt bondtur igen; han kommer hem tidigast i augusti.
la Vallée d’Aulnay (près Sceaux) d. 16 Juli 1878. 16. heinäkuuta 1878
Edelfelt gör den Heimbürgerska tavlan i en skogsdild [skogsäng], kallad Parc d'Aulnay; Pietro Krohn tyckte skissen var för mycket komponerad, och Edelfelt ger honom rätt; Edelfelt skall leta efter en naturligare ställning då Gunnar Berndtson kommer ut med kvinnomodellen; Hon sitter och läser, Han ligger och lyssnar och röker cigarr; han borde hitta på något poetiskt namn i stil med "Märchen aus schönen Zeit" [~saga från en vacker tid]; han hinner troligen göra färdig kvinnofiguren och landskapet inom följande vecka, resten gör han hemma; han hoppas någon av hans vänner kan ligga modell för den manliga figuren.
Heimbürger har inte gett Edelfelt adressen till den petersburgska kusinen; Edelfelt måste således skriva genom kanslirådet i Helsingfors.
Paris d. 23 Juli 1878 23. heinäkuuta 1878
Heimbürger i Petersburg har inte hört av sig; Edelfelt har skrivit till dennes släkting, censorn i Helsingfors och uppmanat denne att så snabbt som möjligt ordna affären.
Paris d. 28 Juli 1878 28. heinäkuuta 1878
Edelfelt hoppas snart få pengar, men Alexandra Edelfelt skall inte bekymra sig; ifall Heimbürger inte svarar tänkte han telegrafera Morbror Gustaf Brandt; Edelfelt borde få inkomster därhemma att betala tillbaka med, i värsta fall kan han ge en intäckning i sin tavla.
Paris d. 2 aug. 1878 fortsatt d. 5, sedan jag fått pengar 2. elokuuta 1878
Edelfelt önskar lika mycket som Alexandra Edelfelt att han är hemma den 15 augusti; han har inte hört från Heimbürger; han har skrivit till Gustaf Wilhelm Edlund och morbror Gustaf Brandt och bett endera av dem skaffa Edelfelt 1 000 mark och sända dem per telegraf; Edelfelt skulle i bästa fall ta Alexander som avgår den 10 augusti från Lübeck och anländer den 14 till Helsingfors.
Det var gubben Fredrik Berndtson som rådde Edelfelt att vända sig till Gustaf Wilhelm Edlund; Edlund borde begripa att Edelfelt har säkerhet i sina tavlor och Johan August von Borns porträtt; det var dumt att inte ta de Heimbürgerska pengarna föregående år och sätta in dem på en sparbank.
Det var bra att han inte tog Heimbürgers pengar föregående år; Ludvig Fredik Heimbürger i Helsingfors har nu skickat 1 200 mark och Edelfelt är klar att resa; då Alexandra Edelfelt får brevet är han redan på väg.
P.burg. tisdag afton 7. tammikuuta 1879
Följande dag har Edelfelt beställt en vagn; han skall åka till Akademin, Heimburger, Axel Gadolin och Wilhelm Hoffren.
Petersburg onsdag afton. 8. tammikuuta 1879
Edelfelt begav sig till Heimbürger som bor trevligt i ett mindre hus på 5:te linjen och har ett bättre galleri än Edelfelt väntade sig; Heimbürger visade en utmärkt liten tavla av Alexej Harlamoff och beställde en pendant [tavla avsedd att hängas som par till den andra tavla] av Edelfelt; Heimbürger tycktes inte hugad att köpa den stora tavlan, Carl IX, men ville bestämt ha en historisk bild, helst i samma storlek som Harlamoffs; Heimbürgers fru är en tystlåten tyska, som inte det minsta befattade sig med deras samtal; Heimbürger ville även ställa ut "Idyllen" på akademins exposition, vilket Edelfelt tillät efter att Heimbürger låtit Alexander Beggrow fernissa den.
Heimbürger är en god kund; han prisade Edelfelts drottning Blanca och sade sig gärna ge sin Alexej Harlamoff för den; där fanns goda tavlor av Félix Ziem, Amédée Rosier och Aleksej Bogeljubov.
d. 28 Mars 1879. 28. maaliskuuta 1879
På hösten kommer en mindre tavla åt Heimbürger; Edelfelt har ännu inte kommit på något motiv.
Paris d 20 april 79. 20. huhtikuuta 1879
Den Cedercreutzska tavlan är så gott som färdig; friherrinnan sade att Edelfelt kunde begära mera, även om det till en början var fråga om en skiss för 200 mark; på grund av utgifterna för kostymer och modeller kan han omöjligt begära mindre än 400 mark, och det är billigt i jämförelse med den Heimbürgerska tavlan; Edelfelt skall skriva till Mille (Emil) Cedercreutz och begära några hundra mark på förhand; det är olidligt att lägga ut för ramar och modeller, och det borde inte för köparen vara någon skillnad när han betalar, då tavlan ändå är så gott som färdig.
Paris d. 8 januari 1880 8. tammikuuta 1880
Det blir svårt att hinna med allt: Alfred Koechlin, reproduktionen av tavlan, och efter den 20 mars kommer Heimbürger, ifall Edelfelt inte får telegram efter sig till Petersburg.
Torsdag d. 2 mars 1882 2. maaliskuuta 1882
Epävarma yhteys Heimbürger, ljusfabrikanten har skickat skogsinteriören, den gamla till Beggrow för att säljas, ty han tycker ej om den. Det är nu tråkigt för mig, ty taflan är klen, och jag konstaterade med nöje att skärgårdstaflan var hundragånger bättre. Jag har således gjort framsteg sedan 78. Men tråkigt är det att den der smörjan står och skyltar hos Beggrow. Kostymerna förefaller redan gammalmodiga, och det hela saknar chic, är hårdt, och pojken är en vaxdocka.