Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

dansk konstnär och illustratör

Paris d. 14 dec. 77 14. joulukuuta 1877
Hos Thaulows var Holger Drachmann, Karl Madsen, P. S. Kroijer, Frants Henningsen, Groot, Laurits Tuxen, Olsen; alla är danska målare, som Edelfelt egentligen inte känner med undantag för Madsen, som är elev till Jean-Léon Gerôme.
Paris d. 3 februari 1878. 3. helmikuuta 1878
Frants Henningsen, som är god vän till Petro Krohn, spelade bra; Krohn kommer dit i april; han lär ha mycket att göra i Italien, men har varit på mycket gott humör i vinter.
Annandag påsk 1878 22. huhtikuuta 1878
Av de danskar Edelfelt kommit i kontakt med genom Pietro Krohn tycker han bäst om målaren Frants Henningsen, som är enkel och glad.
Paris d. 5 Maj 1878 5. toukokuuta 1878
Edelfelt har flere gånger ätit middag med Julius Lange, Holger Drachmann, Frants Henningsen, Thorald Brendtsrup och Pietro Krohn hos Richard i Palais Royal; Krohn och Drachmann förstår svenska, med de andra måste Edelfelt knaggla sig fram på danska för att bli förstådd; han skulle föredra att tala franska eller tyska i stället för detta tröttande "mesopotamiska språk"; då Brendstrup reser har Edelfelt mera tid att umgås med Krohn, som fram till dess tillhör fosterlandet och expositionen.
Paris d. 29 maj 1878 29. toukokuuta 1878
Herrskapet Hirschsprung från Köpenhamn bjöd Edelfelt på middag och teater; under middagen blev Hirschsprungs, Julius Lange och Frants Henningsen sura på Edelfelt för att han vågade påstå att han inte tyckte om tavlorna av Wilhelm Marstrand som finns på danska expositionen.
Paris midsommardagen 1878. 24. kesäkuuta 1878
I dag är Pietro Krohn med Frants Henningsen i Normandiet; de skall se det berömda "broderie de Bayeux" som Vilhelm Erövrarens döttrar stickat och som Hennigsen skall kopiera i olja för muséet i Köpenhamn; om de stannat längre skulle Edelfelt ha rest med, men han orkade inte med flera timmars järnvägsresa i hetten bara för några timmar i Bayeux.
Kjøbenhavn d 21 november 79 21. marraskuuta 1879
Edelfelt har besök Carl Bloch, Kristian Zarthman och Frants Henningsen i deras ateljéer.
Paris d. 31 Mai 1881. 31. toukokuuta 1881
I afton har jag två inbjudningar den ena från Portielje, min gamla kamrat från Antwerpen den andra från Ole Haslund med fru jemte Hennigsen med fru som nu äro här.
Ole Haslund, Henningsen med fru och några andra danskar komma hit i afton. Henningsens unga fru är mycket söt, rigtigt en vacker nordisk typ, ung och oskyldig och snäll. Hon är en dotter till danske målaren Versmehren.
Paris d. 7 juni 1881 7. kesäkuuta 1881
I går voro vi med Ole Haslund och Hennigsen med fru samt herrskapet Runebergs bjudna till Berndtsons atelier på frukost. B. hade det mycket fint arrangeradt, god mat, fina servetter och serviser o.s.v.
För några dagar sedan lotsade jag äfven Ole och Henningsens till Bastien Lepage, som mycket artigt tog emot dem. Ole och Hennigsen äro näml. mycket stora beundrare af hans talent.
Paris d. 8 maj 84. 8. toukokuuta 1884
Hennigsen med bror är här och säga att Krohns fru nu är bättre. – En blodspottning vid hennes år, då man aldrig haft svagt bröst förr, det är ju underligt.
Hennigsen'erna vilja nödvändigt narra mig med dem till Holland, dit de resa i slutet af veckan – men jag har ej tid.
Kjöbenhavn d. 20 sept 89. Rosenvænget 20. syyskuuta 1889
Bjudning för Edelfelts igår; Krohn mådde inte bra, men firades av herrskapet Schou, Henningsens och några andra.
Henningsen lär prinsessan Marie måla.
Henningsen berättat att prinsessan Marie mött Ellan på gatan och velat veta vem hon är; gjort en noggrann beskrivning för Henningsen.
Köpenhamn 2 maj 92 2. toukokuuta 1892
Frans Heningsen vill någon af dagarna presentera mig för prinsessan Marie (af Orléans) som jag möter alla dagar och som jag bra gerna skulle måla Hon är som nedstigen ur ett gammalt porträtt, blond, spenslig med hängande bourbonska ögon. Hon är ej vacker, men har i otrolig grad hvad man på målarspråk kallar karaktär. Henningsen och alla herrar tycka att hon är "henrivende" fruntimmer ha åtskilligt att anmärka mot henne, mest dock att hon ej det minsta bryr sig om etiketten.
Köpenhamn 13 maj 92 13. toukokuuta 1892
Nu skall jag till Frans Henningsen – Vi äro ditbjudna i afton, och det är 3/4 timmar väg. – Som jag nu slutat mitt ordentliga arbete kan jag antaga bjudningar, så tröttande det än är.
Kjobenhavn lördag afton d. 14/5 92 14. toukokuuta 1892
I går afton voro prins Waldemar och prinsessan Marie hos Henningsens fru Krohn, fru Henningsens far, Prof. Vermehren och jag – inga andra. Prinsessan Marie tog mig med storm hon var så enkel och naturligt och munter att man ej ett ögonblick skulle ha tänkt på hennes kungliga blod om ej hennes näsa och ögon talat om Condé och Henri IV. Hon målar, etsar skulpterar och förstår sig på, tycks det. Vi kommo öfverens, med Frans Henningsen och prinsessan att på tremanhand bilda ett etsningsförbund, som och att hvar vi än voro i verlden skicka till hvarandra våra respektiva verk.
Frans Henningsen är hennes lärare i målning och hon ser mycket hemmastadd ut hos dem – känner hans fyra pojkar till namnet icke blott men till personer. – Coquelin hade talat med henne om porträttet jag målade och det tycktes intressera henne mycket. – Icke var det mycket ceremoni med de svenska prisarna, men ännu mycket mindre med dessa två furstliga personer af allra blåaste blod.
Köpenhamn måndag 16 maj 1892 16. toukokuuta 1892
Nu skall jag begåfva mig på posten med detta jag måste veta att det kommer rigtigt fram. Innehållet af de senaste brefven voro berättelser om Coquelin dagarna här. Cs förtviflan bekantskapen med prinsessan Marie och prins Waldemar hos Frans Henningsen. Min förtjusning öfver prinsessan som tog mig med storm – så naturlig och intagande var hon! Prinsen mycket enkel talte om "min syster i Ryssland" såsom en vanlig dödlig.
torsdag 10 maj 10. toukokuuta 1894
Jag går nu sedan jag ätit frukost med unga Moltke Hvitfelt till Moltkes (de andra) der jag ensam disponerar öfver hela patatset och der Jag skall måla en blomma till på hennes porträtt. Frans Henningsen som är professor vid Akademin, var uppe i dag och såg på de Moltkeska porträtten, och fann dem mycket lika. Han som alla andra beklaga mig att ha måst måla ett så otacksamt ansigtet som Grefvinnans. –
Khvn tisdag 9 okt 94. 9. lokakuuta 1894
I dag då jag såg Baches och Hennigsens porträtter af lilla pr. Louise kände jag mig som en karl – det hade jag gjort bättre.