Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

trävaruhandlare, konstsamlare, mecenat, donator

Paris d. 5 April 1875. 5. huhtikuuta 1875
Medan Julian Alden Weir begav sig till en engelska familj på artighetsvisit gick Edelfelt till Café Suède där det var stor finsk samling; där fanns många nya: ingenjör Robert Runeberg, 3 Wolffar, herrar Lydecken och Hoving från Viborg, doktorerna Hårdh och Holsti; där var Anders Ramsay, som blivit mera ensam sedan Philip Forsten börjat dra sig undan honom; likaså fanns där Jac. Ahrenberg och Oscar Kleineh.
Paris, Måndag d. 3 Maj 1875 kl. 12 på natten 3. toukokuuta 1875
Adolf von Becker har sålt sin mindre Salongstavla åt Victor Hoving för 1000 franc; hans år har varit bra med en tavla till kejserliga palatset för 3600 franc, en åt af Forselles sterbhus för 2000 franc och sedan priset på 12 000.
St. Petersburg d. 2 Mars kl. 8 på aftonen Hôtel Kaiser 2. maaliskuuta 1876
Edelfelt blev vänligt mottagen av Victor Hoving; Gabriel Lagus, kommerserådet Karl Johan Rosenius, Gustaf Törnudd, Rola (Carl) Borenius var hela kvällen hos Hoving och de kom först efter midnatt i säng; Edelfelt fick sova på en soffa som var för kort och fick därför ingen sömn.
Jaakko Ahrenberg och Victor Hoving följde Edelfelt i morse till bangården; Jaakko A. hade tänkt följa med till Wilna för att sedan via Berlin bege sig till Stockholm; efter den ledsamma erfarenhet Jaakko haft av Petersburg under fastan har han beslutat att resa redan följande dag.
Pälsen kommer väl till pass om vädret fortsätter att vara lika rått och otäckt som nu; Harling och Victor Hoving tänker expediera sina pälsar till Piehl & Fehling i Lybeck för att sedan vid öppet vatten sändas till Finland; kanske Edelfelt gör på samma sätt för att inte besvära greve Edvard Piper.
Edelfelt är mycket sömnig, men måste först väcka Victor Hoving och sända honom till Jaakko Ahrenberg eftersom han snarkar högt; han önskar att resan till Wien var överstökad.
*De kommer troligtvis att stanna tre dagar i Wien; Herr Harling tycks vara en beskedlig hamburgare på 40 år, men Victor Hoving är inte riktigt nöjd med att ha honom med så stor del av resan.
*Edelfelt gav sina pengar till Victor Hoving som förser honom med utländska pengar under resan och skickar en växel på 750 till Paris.
St. Petersburg – d. 3 Mars kl. ½ 12 på natten 3. maaliskuuta 1876
Sedan Edelfelt fått sova ut gick han och Victor Hoving till konstakademien och därifrån till Eremitaget som olyckligtvis var stängt i.o.m. att det var fredag; förargelsen och missräkningen gick över med en fin frukost hos Jelisejeff (fin delikatess handel och restauration) med ostron och kaviar.
Victor Hoving menar att det är bättre att de båda har pengar i portmonnän och betalar om vartannat; Edelfelt tycker också det är förståndigare än att låtsas dela allt på hälften, då han inte vet när eller hur han ska betala tillbaka resan.
På kvällen gick de till den petersburgska förstaden för att träffa en tysk familj som Victor Hoving ville besöka; därefter åt de hos Palkin (Newsky pr.) där de träffade Berndt Standertskjöld och Carl Kremer; den senare kommer att resa med dem till Warschau.
Får se hur de står ut med tågresan de följande dagarna; de har redan börjat proviantera och skaffat lektyr; Victor Hoving anser inte att Edelfelts kappsäck är för stor.
Wien d. 7 Mars 1876 7. maaliskuuta 1876
(Brevet fortsatt sent på aftonen.) Edelfelt har varit med Harling på Theater an der Wien och sett en äkta Wienerpjäs; Victor Hoving var på Carl Theatern och såg Demimonde, som Edelfelt sett i Paris.
Resan till Warschau var tröttande, 36 timmar av skakning i waggon (vagn); pälsarna var överflödiga eftersom vädret var drägligt och kupéerna eldades kraftigt; de åkte första klass och kunde inte annat än prisa de ryska vagnarna för deras bekvämlighet; förutom Victor Hoving och Edelfelt fanns i kupén två ryssar som verkade vara tjänstemän vid ambassaden i Wien; i Wilna hann de tvätta sig och dricka kaffe; Grodno var en ryslig stad, med usla kyffen som bildade krångliga labyrinter.
Följande dag går Edelfel till Edvard Piper, sedan med Victor Hoving till Belvederesamlingen, och på kvällen till Burgteatern (den bästa teatern på tyska, vid sidan av hovteatern i München).
Victor Hoving är inte riktigt nöjd med att Harling verkar vilja fortsätta resan med dem; pälsen skickar han med Hovings och Harlings pälsar till Lübeck till Piehl & Fehling.
Wien, thorsdag afton 9. maaliskuuta 1876
Victor Hoving lider av ett föränderligt lynne och lider i synnerhet av tanken på att Harling följer med dem till Italien; Edelfelt får lov att avleda Hoving från hans förargelse över att Harling följer dem hack i häl.
Föregående dag besökte Edelfelt med Victor Hoving Belvederesamlingen; på grund av att de bestämt möte med Harling kl.3 hade han inte tid att grundligt betrakta tavlorna av Peter Paul Rubens, Rembrandt, Rafael och Tizian.
Venezia 13 mars 1876. 13. maaliskuuta 1876
Edelfelt trivs rätt bra med Victor Hoving, även om denne ibland vill spela "mjeltsjuk lord" och yttra sig kategoriskt om allting; Harling ser de inte mycket till; Edelfelt förstår inte Hovings brådska att åka vidare till Florens och komma till Rom; man reser som en vansinning då man stannar bara 2 dagar i Venedig, men Edelfelt hoppas komma tillbaka, kanske med Alexandra Edelfelt; Hoving är vänlig i allt och Edelfelt känner sig "flat" över att denne betalar resan; han räknar med att på något sätt avbörda sin tacksamhetsskuld.
Rom d. 18 mars 1876. 18. maaliskuuta 1876
Sista dagen de var där var det kungens födelsedag och stor parad på Markusplatsen med bersaglieri-regementen och granna officerare; Italiens sol gav sin varma guldton åt färgprakten; i Markuskyrkan hölls Te Deum, det var musik och folk på alla gator och i gärnderna; på kvällen var Markusplatsen illuminerad "al giorno" [upplyst som på dagen], liksom kronans byggnader på andra håll i staden; Edelfelts sällskap tog en gondol och åkte utmed Canal Grande för att höra gondoljärernas serenad för borgmästaren; då sångarna var på väg bort från "Il Municipio" rådshuset gav Victor Hoving 5 francs till anföraren, vilket ledde till att gondoljärerna stämde upp i Santa Lucia för dem; deras egna gondoljärer tyckte att det var "molto bene cantato" [mycket bra sjunget] och Edelfelt var i sjunde himlen av förtjusning; Venedig är vackert om dagen, och ännu vackrare om natten.
Tillsammans med Victor Hoving och Harling gjorde Edelfelt i vagn en promenad till parken utmed Arnostranden, där den "fina florentinska verlden" var ute och visade sina eleganta ekipage; våren är längre hunnen i Florens än i norra Italien; det enda som försonade honom med tanken på att så snart lämna staden var hoppet om att återkomma.
Walter Runeberg var dem till mötes på bangården; i morse var de ute på Piazza del Popolo och Monte Pincio; Victor Hoving tycker inte om strövtåg; på eftermiddagen träffade Edelfelt Vilhelm Bissen i Runebergs ateljé; de bor på Hôtel de l'Orient nära Fontana Trevi; följande dag skall han gå till piazza di spagna och längs hela Via del Babuino för att skicka en hälsning upp till hus no 70, som för honom har lika mycket betydelse som alla kyrkor och kloster i staden; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt god natt och Guds välsignelse.
Rom, onsdag 22. maaliskuuta 1876
Edelfelt önskar att hans resesällskap skulle ha lite mera ungdom och entusiasm; Alexandra Edelfelt har bett om en karakteristik av Victor Hoving; Hoving är god och präktig med gott huvud och omdöme, men har ett "gement lynne"; han är också fet, rik och bekvämlig; han koketterar med sina fel och pratar därför mera än han egentligen menar; igår påstod han t.ex. att han inte ville förlänga resan, utan ger pengar åt Edelfelt för att resa till Neapel medan han själv åker till Paris för att få äta ordentligt på Restaurant Grand Vefour, palais royal.
Först sedan igår har de haft mänskligt väder, även om det fortfarande är kallt; gårdagens brev till Gustaf Philip Armfelt blev därför troligen lite nedstämt; Alexandra Edelfelt måste tänka sig hur det känns att de första dagarna i Rom under hällregn sitta i kalla rum med en person som inte kan lämna hotellet på grund av magåkomma; Victor Hoving har nu tillfrisknat, men Edelfelt kommer att undvika söta viner och att äta för mycket frukt sedan han sett hur illa det kan gå med en sådan diet.
Edelfelt avbröts av att Walter Runeberg och Victor Hoving tvang honom med på kafé; middagen blev sen; de drack champagne och åt ostron.
Edelfelt har varit i Johannes Takanens ateljé och tilltalas mera av dennes arbeten och riktning än Walter Runebergs; Edelfelt har haft långa diskussioner med Runeberg om skulpturens uppgift i deras tid; det skall göra Runeberg gott att komma till Paris; Edelfelt tycker han är svag i utförandet och alla hans arbeten, med undantag för Psyche och sefyrerna, lider av en liten klumpighet; Edelfelt är tacksam över att Victor Hoving beställt en byst i marmor av Takanen, för att ställas ut i sommar.
Rom d. 25 Mars 1876. 25. maaliskuuta 1876
Victor Hoving är på nytt sämre och har inte lämnat rummet; Edelfelt har varit hos en tysk läkare och tre gånger på apoteket; Hovings krasslighet har lett till att Edelfelt uteslutande har fått sällskapa med Harling om dagarna.
Harling vill att de nästa vecka reser till Neapel; Victor Hoving kommer åtminstone inte med; Edelfelt önskar att Hovings mage blir bra, annars har resan för honom varit en verklig plåga.
Föregående dag var Edelfelt på språng, och såg inte till Victor Hoving förrän på kvällen; först gick han till palazzo Borghese där han såg kända tavlor av Tizian, Rafael och Correggio.
*Alexandra Edelfelt får inte tro att Edelfelt inte har ägnat Victor Hoving tillräckligt med uppmärksamhet under dennes sjukdom; han har varit så vänlig som möjligt.
Rom. d. 31 Mars 1876. 31. maaliskuuta 1876
Victor Hoving är sjuk i magkatarr; både den tyske läkaren Erhardt och doktor C. Holm från Helsingfors förutspår att han kommer att vara sjuk ännu i 1-2 veckor.
Edelfelt har knappt fått en blund om nätterna eftersom Victor Hoving alltid har något behov som behöver uppfyllas; vakandet har gett honom ett så miserabelt lynne att han inte har lust till någonting på dagarna; Edelfelts humör blev så uselt att han fick huvudvärk och bleknade till den grad att Walter Runeberg och C. Holm förbjöd honom att vaka om nätterna; doktor Erhard rekommenderade en tysk bokbindarfru, som Hoving inte är nöjd med; Runeberg hade lovat sända Robert Stigell för att vaka, men fick bara tag på en ung dansk målare, Pietro Krohn.
Någon resa till Neapel kan Edelfelt inte tänka på innan Victor Hoving blir bättre; med undantag för dagarna i Venedig så har han bara haft tråkigheter under hela resan till Italien.
Rom d. 3dje April 3. huhtikuuta 1876
Edelfelt hörde nyss att fru Lina Runeberg bett Fredrik underrätta Alexandra Edelfelt om att Edelfelt är sjuk; oron och ansträngningarna vid Victor Hovings sjukbädd samt ovanan vid klimatet gjorde att han fick feber och Erhardt har bett honom ligga till sängs.
Rom d. 5 April. 5. huhtikuuta 1876
Pietro Krohn skriver ett tillägg till de rader han för Edelfelt har skrivit ner; de befinner sig för ögonblicket på det tyska hospitalet [sjukhuset] på Kapitolium, med utsikt över Kampagnens stora slätt; han bekräftar de sjukdomsutsikter som Edelfelt meddelat och vill att Alexandra Edelfelt inte skall ängslas för mycket utan ha tålamod; han försäkrar att allt har gjorts som har kunnat göras; teologie kandidat Bohn har hjälpt till att avlösa Krohn i vakandet; herr Victor Hoving har det inte värre, vilket är en tröst; det finns inte något samband mellan hans och Edelfelts sjukdomsgrad; Edelfelt längtar efter brev; Alexandra Edelfelt kan adressera dem till consolato Daneie [danska konsulatet] så kommer de fram.
Roma d. 7 Maj (söndag) 1876 7. toukokuuta 1876
Pietro Krohn meddelade Edelfelt på morgonen att Victor Hoving varit död sedan en månad; han sörjer Hoving, men är glad att han de sista dagarna hade gjort sin plikt och hjälpt honom så gott han kunnat.
Pietro Krohns tillägg: Krohn fyller resten av pappret då han inte vill att Albert skall skriva mera; Albert blev naturligtvis rörd då Krohn berättade om Victor Hovings död för honom, men Krohn ville inte vänta längre då han befarade att någon annan skulle råka avslöja nyheten i ett illa valt ögonblick; Albert tog beskedet med lugn och talade mycket om det, vilket Krohn tog som ett gott tecken; idag gick de första gången ut i trädgården; Albert kan inte utan smärta gå på sina tår, men de tillbringade i alla fall en halv timme i trädgården; han hade på sig sin Garibaldi-tröja och den blå rocken och såg något medtagen ut; Giovanni försåg honom med rosor i knapphålen och han såg i det hela mycket romantisk ut; det bästa var att han var förnöjd och njöt av den milda luften i fulla drag.
Rom, måndag d. 8 Maj 1876 8. toukokuuta 1876
Rola (Carl) Borenius har skickat Edelfelts 720 francs; Walter Runeberg har Victor Hovings kreditiv och kan ge pengar åt Edelfelt om det behövs; läkar- och sjukhusräkningen blir ansenlig.
Pietro Krohn har inte smittats fastän han haft att göra med tyfussjuka Edelfelt, Victor Hoving, teologie kandidat Bohn och dr Joachim Wiesener samtidigt.
Victor Hovings död sysselsätter ännu Edelfelts tankar och han tror som Alexandra Edelfelt att Gud haft någon mening med det underliga sätt han länkat förhållandena för honom under denna sällsamma resa till Italien.
Pietro Krohn hyrde den 2 april ett rum på via Sistina, då Edelfelt inte längre fick stanna med Victor Hoving; några nordbor överföll Krohn med de grövsta skymford för att han fört en tyfuspatient i huset; Krohn förtalades och skälldes ned i alla skandinaviska kretsar; som Alexandra Edelfelt vet flyttades Edelfelt ut från detta logis två dagar senare.
Pietro Krohns tillägg; Krohn är glad över att ha berättat för Albert om Victor Hovings död, och att Albert tagit beskedet med sådant lugn.
Rom, tisdag d. 9 maj 1876. 9. toukokuuta 1876
Alexandra Edelfelt hade i ett brev till Pietro Krohn sagt att det kanske vore bäst att ännu hemlighålla Victor Hovings död för Edelfelt; Edelfelt har tagit nyheten med resignation och är glad över att ha fått veta om saken, i annat fall skulle saken ha avslöjats på ett ganska obehagligt sätt föregående dag; Hovings sjuksköterska (en tysk bokbindarhustru) sökte upp Edelfelt på sjukhuset och rabblade upp vad som hänt tills hon avbröts av Giovanni.
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13. toukokuuta 1876
Edelfelt blir raskare för varje dag, men mycket återstår; köksan, en trind tärna från Thüringen förvånar sig över att han nu är så bra; en fransk och en tysk nunna gratulerar honom varje dag för hans framsteg i tillfrisknandet; i Italien tycks sjukdomarna annorlunda än hemma; här anser man att en blodfattig mager person lättare går igenom tyfus än en blodrik; flere italienare (bl.a. värden där de bodde, Pietro Krohns husvärdinna) skall redan i början ha spått att Edelfelt klarar sig men Victor Hoving dukar under av sjukdomen; Edelfelts ofta omtalade blodfattigdom har kanske för en gångs skull varit till nytta.
Rom, måndag d. 15 Maj 76. 15. toukokuuta 1876
Allt förefaller så annorlunda än före insjuknandet; Victor Hovings krasslighet och det ruskiga vädret hade så när tagit kol på Edelfelts goda humör.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16. toukokuuta 1876
Johannes Takanen har en förtjusande byst, beställd av Victor Hoving i Rom; Pietro Krohn anser att Takanens byst överträffar allt hittills i skandinaviskt bildhuggeri; Edelfelt är förtjust i Takanens två senaste verk, ett pojkhuvud och den omtalade kvinnobysten.
Rom d. 17 Maj 1876 (onsdag) 17. toukokuuta 1876
Edelfelt borde skriva till Victor Hovings bror i Viborg, Pietro Krohn har förbjudit det hittills; det är svårt att ge några detaljer om Victor H:s död; Krohn gick ofta dit och var den ende som kunde uthärda den förfärliga lukt som skall ha varit där de två sista dagarna; fru Lina Runeberg var där den sista morgonen med blommor.
Under Victor Hovings näst sista vecka i livet hade han ofta talat med Walter Runeberg och Edelfelt om sitt testamente; inga av de bestämmelser som Walter Runeberg på Pietro Krohns inrådan föreslog sattes till papper; Hovings gåva till konstföreningen kommer således att användas utan närmare bestämmelser av testator.
Edelfelt ska till Walter Runebergs ateljé och skilja Victor Hovings saker från sina egna, för att de förra ska kunna sändas till Viborg.
Rom d. 18 maj (torsdag) 76. 18. toukokuuta 1876
Edelfelt har just avslutat ett brev till Victor Hovings bror Walter; han har skrivit om Walter Runebergs och Pietro Krohns oro och vård vid Hovings sjuksäng i ett försök att vederlägga det fördolda missnöje som Walter Hoving uttryckt över att hans bror dog så ensam.
Rom, fredag d 19 Maj 1876. 19. toukokuuta 1876
Walter Runeberg var ordentligt sjuk efter ett besök hos Victor Hoving: Pietro Krohn förbjöd honom att hälsa på Edelfelt; inte heller de finska läkarna fick träffa Edelfelt; Runeberg var ändå flera gånger inne medan Krohn var borta.
Rom, lördag d. 20 maj 76. 20. toukokuuta 1876
Edelfelt ska ge svar på penningfrågan inom kort; kanske får han av Victor Hovings kassa; kursen är nu så dålig att han för de 712 mark som avsändes från Wiborg fick han bara 647.
*Edelfelt har skrivit ett ganska långt brev till Charles Baude, och igår till Victor Hovings bror, därför blir det inte mera idag.
Rom, måndag d. 22 maj 1876. 22. toukokuuta 1876
Walter Runeberg och Pietro Krohn menar att Hovings bror borde betala Edelfelts resa till Italiens gräns, som det var överenskommet med Victor Hoving; de väntar svar från Wiborg.
Rom, tisdag d. 23 Maj 1876. 23. toukokuuta 1876
(Senare) Edelfelt har just kommit hem från en utfärd i vagn till begravningsplatsen vid St Lorenzo; han fruktade att ingen på hospitalet [sjukhuset] ville ta brevet till postlådan men kanslirådet Schultz betjänt skall dit om en halv timme; igår besökte de protestantiska kyrkogården och Victor Hovings grav; begravningsplatserna i Rom är välskötta; har Alexandra Edelfelt varit vid St Lorenzo?; uppe på höjden är utsikten härlig; nedåt dalen börjar campangan och längst borta syns Albanerbergen; Frascati syns tydligt, Pietro Krohn påstod sig kunna urskilja det hus han bott i där.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24. toukokuuta 1876
Ryska ministern har utsett Walter Runeberg till kurator för Victor Hovings pengar, vilket bara varit till besvär; 1. han fick inte ut valuta för Hovings kreditiv i början; 2. värden där de bott krävde 1500 francs i skadeersättning för den förlust han kommer att lida av att en tyfuspatient dött där och således skrämmer bort hyresgäster; 3. samma värd springer och fordrar mera pengar för sitt besvär; 4. i början höll Runeberg inte ordentlig räkning på pengarna och fruktar att några hundra har blivit stulna från Hovings låda.
Rom, söndag d. 28 maj 1876. 28. toukokuuta 1876
Walter Runeberg har fått brev från Victor Hovings bror: Walter Hoving går med på att betala (egentligen skulle summan tas från Victor Hovings efterlämnade pengar) Edelfelts sjukhusräkning och hemresa till italienska gränsen; Edelfelt funderar över om han kan ta emot pengarna; Morbror Gustaf Brandt lär till Walter Hoving ha meddelat att Edelfelt tar hand om sina kostnader i Rom efter den 8 april; Pietro Krohn uppmanar honom att ta emot erbjudandet då ingen personligen kommer att ge ut av sina egna pengar; Edelfelt *skall ännu fundera på vad "grannlagheten" bjuder i detta avseende.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31. toukokuuta 1876
*Walter Runeberg har 2000 francs av Victor Hovings pengar som står till Edelfelts förfogande; det är bättre att han tar av dem än att han låter skicka hemifrån då kursen är så dålig.
Medicinskt och enkelt 9. kesäkuuta 1876
Det smärtar Runebergs, Pietro Krohn och Edelfelt att Victor Hovings släktingar är missnöjda; Walter Runeberg anser att Edelfelt inte ska betala resan till gränsen själv.
Frascati, tisdag d. 13 Juni 1876. 13. kesäkuuta 1876
Edelfelt tänker ta 600 francs av Victor Hovings pengar till resan.
Stockholm, onsdags morgon. (d. 1sta nov.) 1876. (ombord på Constantin.) 1. marraskuuta 1876
I svenska tidningar lär det ha stått om Edelfelts sjukdom i Rom, i samband med Victor Hovings död.
allt ännu Göteborg d. 7 nov. 1876. 7. marraskuuta 1876
Föregående morgon gick Edelfelt med Berndt Lindholm till ångbåtskontoret, men han fick lov att återkomma upprepade gånger under dagen; Lindholm förde honom omkring i staden som ser prydlig men tråkig ut; museet går inte upp mot Konstföreningens galleri i Helsingfors; han presenterades för intendenten, kammareherre Magnus Lagerberg, som varit i Rom och hört talas om Edelfelts och Victor Hovings öden; hans fru Tekla hade kommit hem med tyfus från Italien, men var nu bra igen.
Paris lördag. 13 maj 77. 13. toukokuuta 1877
Walter Runeberg sörjer över att inte ha träffat sin far på 4 år; Edelfelt satt och pratade med fru Lina Runeberg någon timme; då Walter kom gick de till hans ateljé; Edelfelt fick se Walters senaste Psyche som skall huggas i marmor; det är den första helt nakna kvinnofigur han gjort och den är bättre än de andra även om Edelfelt tycker att den inte står riktigt bra; det är inte mera möjligt att återge de klassiska idéerna för idéernas skull; då dagens människor tänker på krig, tänker de inte på en naken Mars med hjälm och en kort svärdstump; då de tänker på handel är det inte Merkurius de ser; däremot är det berättigat att återuppliva de gamla mytologiska idéerna för att beteckna allmänna typer av ungdom, skönhet, mod och kraft; Runebergs ängel för Victor Hovings grav i Rom blir bra, hans fris till Studenthuset tycker Edelfelt inte om.
Paris d 11 Juli 77. 11. heinäkuuta 1877
Det vore roligt om Gunnar Berndtson hastigt skulle bli frisk; men i dessa tyfösa sjukdomar är ju tiden det enda som hjälper; Berndtson ser inte så förstörd ut som Edelfelt och Victor Hoving för ett år sedan.
Lördag d. 17 november 1877 17. marraskuuta 1877
Edelfelt ser fram mot Alexandra Edelfelts brev; han kommer från Rom ihåg Mammas brev med uppmaningen att inte svika sin plikt mot Victor Hoving som var sjuk, och att inte knota över sitt öde; Mamma har ofta hejdat honom, då han själv varit färdig att styra in på småsinthetens, egoismens och uselhetens väg.
d. 8 mars 1879. 8. maaliskuuta 1879
Carl Gustaf Estlander skriver att konstföreningen inte kan tänka på att köpa Edelfelts tavla förrän nästa år; de har så många utgifter för att ta de Hovingska pengarna i besittning; Estlander kan inte svara för hur stämningen är följande år, då han inte mera tillhör direktionen; Edelfelt funderar på att bjuda ut den till någon amerikansk konsthandlare.
Paris d. 19 mars 79. 19. maaliskuuta 1879
Edelfelt har åter fått en tråkig beställning; Carl Gustaf Estlander skriver att konstföreningen vill ge Victor Hovings porträtt åt brodern i Wiborg; som ersättning utlovas 500–600 mark; Estlander menar att det inte brådskar med Johan Ludvig Runebergs porträtt.
Paris d. 21 april 1879 21. huhtikuuta 1879
Tanken på att måla Victor Hovings porträtt efter fotografi är så motbjudande att Edelfelt inte förmått sig svara på Carl Gustaf Estlanders förslag; de erbjuder 600 mark, men Edelfelt skulle få förargelser för mycket mera; då porträttet är avsett för brodern är det av största vikt att likheten är fullkomlig, vilket Edelfelt inte är säker på att lyckas med; han frågar sig om han är moraliskt förbunden att åta sig uppdraget.
Paris d. 17 maj 1879 17. toukokuuta 1879
Carl Gustaf Estlander har skrifvit ett tröstande brev, där han säger sig inte längre vilja plåga Edelfelt med Victor Hovings porträtt; kontentan av brevet är att Edelfelt skall hålla sig till idealet; Edelfelt skulle ha fått tröst om Estlander skrivit att han skulle hålla sig till Gud, mor eller arbetet, men inte idealet; var är idealet – i Friedrich Theodor Fischers estetik?; Edelfelt tror inte att idealet gör någon människa glad, såvida det inte tar en bestämd naturlig form, eller uttalas som ett bestämt mål eller strävan.
Paris d 20 dec. 79 20. joulukuuta 1879
Vill Alexandra Edelfelt ha 1000 mark av de Hovingska pengarna för skulden till Sinebrychoff? Edelfelt skriver i så fall genast till Carl Gustaf Sanmark.
Måndag d 10 okt 1880 10. lokakuuta 1880
Edelfelt överraskades av det Hovingska stipendiet; han hade hellre önskat få tavlan såld och att Gunnar Berndtson fått stipendiet; han är i varje fall glad att kunna göra resan till Spanien.