Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Bröstbild i fas åt vänster av en ung dam med regelbundna anletsdrag, ljust hår, blågrå ögon, hatt med breda, raka brätten samt en pellerin i gråbrunt över axlarna. Rödbrun fond. 47 x 38 cm. Signerad: A. Edelfelt 91. Föreställer troligen Erik Edelfelts engelska barnsköterska (jfr Middagshöjd, sidan 6). Målad i februari—mars 1891, sannolikt i Ospedaletti.

Redaktionens kommentarer

Erik Edelfelts engelska barnsköterska tog avsked medan familjen befann sig i Ospedaletti. En ny anställdes genast, och henne beskrev Edelfelt som mera sympatisk än den förra. Han skrev också om hur Erik inte saknade den gamla, och genast blev "god vän" med den nya. Allt det här tyder på att porträttet föreställer den nya barnsköterskan. Edelfelt målade inte friviligt personer som han upplevde som osympatiska.

Förekomster i brev

Skärtorsdag 1891 26 mars 1891
Osäker koppling Den här mars månad har varit svår – Vädret är ännu kyligt och mulet och då är det mycket svårt för mig att fortsätta mina taflor och studier, alla på började i solsken. Doktorn har dessutom förbjudit mig att nu måla denne i källarkaféet, der det är så fuktigt.

Cannes 4 april 1891 4 april 1891
Osäker koppling I dag hon fru M., Lily, ett ryskt Geheimeråd med familj hit för att se på mina taflor. –

Det finns inga bilder för det här konstverket.