Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

En gammal, krafigt byggd och reslig man i rikt ordensprydd, mörkblå generallöjtnantsuniform står med vänstra handen vid sabelfästet och den högra stödd mot ett bord på vilkett ett par vita handskar ligga. Knäfigur, kroppen i fas åt vänster, huvudet vänt åt höger. Mörk, rödbrun fond. 128 x 102. Signerad A. Edelfelt pinxit 1876. Målad på beställning i Helsingfors senhösten 1875 – vårvintern 1876. Edelfelt önskade ställa ut detta porträtt på Salongen i Paris 1876, men beställaren vägrade, då han fruktade att i motsatt fall anses fåfäng. Belönat med silvermedalj på Konst- och industriutställningen i Helsingfors 1876.

Förekomster i brev

Rôm. 5 Mai 1876. 5 maj 1876
Osäker koppling Hur går det med fotograferingen av Edelfelts porträtt?; om det är möjligt får de skynda på med fotograferingen, för det vore roligt att kunna visa avbildningarna för Pietro Krohn.

Rôm. 6te Maj 1876. 6 maj 1876
Det är B.O.Schauman som åtagit sig att sköta fotografierna; Edelfelt har talat med Pietro Krohn om fernisseringen av bilderna; det vore bra att få Adolf von Becker eller någon annan målare att göra fernissan, så att de sedan kan föras till fotografen; Edelfelt ville gärna få fotografierna för att visa dem åt Krohn och Walter Runeberg; han vill också genom sina kamrater eller hovrådet Alexander Tanninen få reda på Hjalmar Munsterhjelms adress i München; kanske kommer han på vägen till Paris eller upp att passera München; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och alla andra; Krohn hälsar.

Stockholm, onsdags morgon. (d. 1sta nov.) 1876. (ombord på Constantin.) 1 november 1876
Edelfelt träffade fotografen Charles Riis och gav denne ovett för Adolf Aminoffs porträtt.

Paris, söndag den 19 November 1876. 19 november 1876
Det viktigaste besöket under veckan var hos Jean-Léon Gérôme; Gérôme talade om att han legat dödssjuk i tyfus i Rom i samma ålder; Edelfelt visade Ellens Edelfelts porträtt och fotografier av Aminoffs porträtt; Gerome tyckte de var bra, att han var på rätt väg; Edelfelt berättade att Aminoffs porträtt vunnit första medalj på [konst- och industri]utställningen hemma.

Paris d. 5 Januari 1877. fortsatt d. 7de 5 januari 1877
Adolf Aminoff bad att få långa "gubben" Atte Aminoffs porträtt för att visa uniformen åt Monsieur Chateau-Thierry; Edelfelt kommer ihåg då gubben Aminoff talade om sin neveu [brorson]: "den förbannade lättingen och oduglingen!"