Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Gammal dam i svart sidenklänning med vita spetsmanchetter och vit spetskrage; mörkgrått hår med svart spetsslöja och två mörkröda rosor. Huvudet lutat mot den vänstra handen, en spetsnäsduk i den högra. Sittande halvfigur i halv fas åt höger. Neutral, mörkgrå fond. Oval, dagmått: 87,5 x 75. Signerad A. Edelfelt 1876. Målat i Helsingfors vårvintern 1876.

Förekomster i brev

Rôm. 5 Mai 1876. 5 maj 1876
Osäker koppling Hur går det med fotograferingen av Edelfelts porträtt?; om det är möjligt får de skynda på med fotograferingen, för det vore roligt att kunna visa avbildningarna för Pietro Krohn.

Rôm. 6te Maj 1876. 6 maj 1876
Det är B.O.Schauman som åtagit sig att sköta fotografierna; Edelfelt har talat med Pietro Krohn om fernisseringen av bilderna; det vore bra att få Adolf von Becker eller någon annan målare att göra fernissan, så att de sedan kan föras till fotografen; Edelfelt ville gärna få fotografierna för att visa dem åt Krohn och Walter Runeberg; han vill också genom sina kamrater eller hovrådet Alexander Tanninen få reda på Hjalmar Munsterhjelms adress i München; kanske kommer han på vägen till Paris eller upp att passera München; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och alla andra; Krohn hälsar.

Lördag d. 3 mars 77. 3 mars 1877
Kanske "gumman" Wilhelmina Mellin skulle vara villig att ställa ut sitt konterfej [porträtt].