Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Redaktionens kommentarer

Edelfelts nyårspresent till Madame Jacquinot 1877. Samma motiv "Finsk pojke på skidor" hade Edelfelt också ritat i Miss Sarah Austins album i januari 1875.

Förekomster i brev

Paris måndag – 17 dec. 77 17 december 1877
Samma dag som Edelfelt var hos Runebergs besökte han också Madame Jacquinot; han hade tagit med ett fotografi av hans tavla, försedd med dedikation; han kunde inte ge det, i och med att Madame Jacquinot, Pauline Ahlberg och Madame Perrot redan hade köpt varsitt fotografi; vad skall nu Edelfelt ge Madame Jacquinot till nyåret?; han törs inte lita på Gustave Bourgains och Ferdinand Gueldrys råd och han vill inte köpa något alltför dyrt; om han var säker på att hon var tillräcklig amatör av konst skulle han göra en teckning åt henne.

Nyårsaftonen 1877 31 december 1877
Till Madame Jacquinot har Edelfelt gjort en teckning av en pojke på skidor, och låtit sätta den i glas och ram.

Paris den 1sta Januari 1878. 1 januari 1878
På nyårsaftonen gick Edelfelt med tavlan fint emballerad [inslagen] under armen till Madame Jacquinot, efter att i en timme väntat på Gunnar Berndtson som inte var hugad att komma eftersom det var så mycket besvär att klä sig. Edelfelts teckning gjorde succé; Madame Jacquinot var rörd och han fick komplimanger av publiken, som bland annat bestod av Monsieur och Madame d'Avançon, samt Monsieur och Madame Carpentier.

Paris, tisdag d. 30 dec. 1879 30 december 1879
Edelfelt bryr sig inte om att ge etrenner [nyårsgåvor]; han har bara varit två gånger hos Madame Jacquinot och gav henne för några år sedan en teckning som var bra.

Det finns inga bilder för det här konstverket.