Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Mot en mörkröd bakgrund sitter en gammal, korpulent dam med gråsprängt hår och bruna ögon. På huvudet en svart spetsmössa. Grönaktig klädesklänning med sidengarnering, mörkt petskrås och vit stärkkrage. Halvfigur i halv fas åt vänster. 70 x 60. Signerad: A. Edelfelt - 1879. Målat i Stockholm oktober-november 1879 på beställning av Bokförläggaren Zacharias Haeggström (på rekommendation av redaktör Fredrik Vult von Steijern).

Redaktionens kommentarer

Beställningen gjordes mera troligen av boktryckare Ivar Hæggström, son till Eva Fredrika Hæggström. Maken Zacharias Hæggström dog redan 1869.

Förekomster i brev

Stockholm d. 25 oktober 79 25 oktober 1879
I dag ska de gå till fru Eva Fredrika Hæggström; hon är 76 år, bor på Söder och går inte ut, så Edelfelt får måla hennes porträtt hemma hos henne. Edelfelt är nyfiken att se gumman Eva Fredrika Hæggström.

Stockholm d 27 okt 1879 27 oktober 1879
Edelfelt har börjat fru Eva Fredrika Hæggströms porträtt; hon är snäll, liten, fet och rödlätt med grått hår och bruna ögon, ser ut som 55 år men har 76 på nacken; gumman går inte ut så han målar hemma hos henne; Alexandra Edelfelt vet hur roligt han tycker det är att dra in i en gammaldags ordentlig målning med målarattiraljer. Edelfelt saknar Alexandra Edelfelt och tycker det är bortkastad tid och pengar att stanna, men får finna sig i sitt öde då han åtagit sig porträttet. Det kommer att kännas bättre då porträttet framskridit; nu i början då Edelfelt har en lång Stockholmsvistelse framför sig tycker han sig vara dömd till straffarbete. Boktryckare Ivar Hæggström tycks vara en hygglig man; han är så upptagen att Edelfelt bara hunnit växla några ord med honom; familjen tycks frukta att "gumman" Eva Fredrika Hæggström inte tar sin vardagsmin på sig. "Gumman" Eva Fredrika Hæggström vill ha längre hals och nättare mun på porträttet; med bara ett porträtt har han för lite att göra, i synnerhet som mattiden är dum; han målar fram till klockan 1 eller halv 2, middagen är klockan 3 och efter tre har det varit förskräckligt, egyptiskt, mörkt.

Stockholm d. 9 november 1879 9 november 1879
Edelfelt har lite bekymmer med "gumman" Eva Fredrika Hæggströms porträtt; han får inte munnen att likna; porträttet är annars likt, vilket också hennes anhöriga säger; hon uppvaktas ofta av släktingar och sonhustrur, vilket gör seanserna mindre tråkiga för henne. "Gumman" Eva Fredrika Hæggström måste bli bra; gumman har genom konstiga vägar hört talas om Alexandra Edelfelt som ett ovanligt fruntimmer; Madame Jacquinot har hört det av Pauline Ahlberg, lilla fröken Hallström har talat om det för sin syster och denna för sin svärmor.

Stockholm d. 11 / XI kl ½ 12 på natten 11 november 1879
Fru Eva Fredrika Hæggströms porträtt är nästan färdigt; han reser om några dagar; han är inte förtjust över att ha varit så länge där, men han tackar Gud att han inte blev tvungen att ligga sjuk.

Kjøbenhavn d 21 november 79 21 november 1879
Porträttet av fru Eva Fredrika Hæggström blev färdigt och godkänt av familjen; Edelfelt kunde därmed lämna Stockholm; han reste på måndag kväll, efter att han meddelat till Jönköping att han inte kunde komma.

Det finns inga bilder för det här konstverket.