Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Interiör i rödbrunt från Edelfelts ateljé. På en divan sitter en ung, elegant modell - Virginie - berättande en rolig historia åt en rökande, ung man, bekvämt tillbakalutad på divanen. Till höger ett fönster och en bronsstatyett, till vänster ett skåp i renässansstil. 28 x 35. Signerad: A. Edelfelt. Paris - 1881. Omnämnd av Spada i Stockholms Dagblad 26.XI.1880 såsom nyss fullbordad. Förvärvad i London av Grosshandlare Gustav Park.

Redaktionens kommentarer

Målad på beställning av Londonkonsthandlaren Mac Lean. Börjad i december 1880. Modellen för den unga mannen var den svenska konstnären William Feron, som var Edelfelts granne i huset vid Avenue des Villiers.

Förekomster i brev

Paris d. 29 Juni 1880. 29 juni 1880
Följande år tänker Edelfelt troligen inte göra någon stor "maskin" för Salongen; han ska försöka tjäna pengar på porträtt och mindre tavlor, vilket bär sig bättre.

torsdag. 2 december 1880
Edelfelt vet inte vad han ska skicka till Salongen; han har börjat på några småtavlor och huvuden; det har varit så mörkt att han inte kunnat måla mycket. Edelfelt har arbetat friskt; han har haft modell så gått som alla dagar; han hade hunnit med mycket om inte Paris varit insvept i en tjock dimma sedan 5 dagar.

Paris tisdag d. 14 dec 1880. 14 december 1880
Konsthandlare Mc Lean från London har beställt en tavla; en modell berättar en historia för en målare; Edelfelt har gjort en teckning av en modell som han har och William Feron som rökte sin cigarr; denna croquis vill Mc Lean ha i olja i samma lilla format som teckning.

d 21 dec 1880. 21 december 1880
Osäker koppling Edelfelt hoppas snart få mera pengar då han säljer den lilla tavlan, kanske redan i morgon.