Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

På en förgylld bambustol, över vars ryggstöd en guldfärgad japansk sidenschal är kastad, sitter en ung, leende parisiska - modellen Virginie - med huvudet och de bara armarna vilande på schalen. Ljusbrunt hår, bruna ögon, svart sidenklänning med vit spetskrage och vit spetsgarnering vid ärmarna samt ett guldarmband kring högra handleden. halvfigur i helfas. Bakom henne en ljus, japansk skärm med fåglar, bambuträd och blommor. Till höger ser man en del av Edelfelts ateljé i halvskymning - brunt och mörkrött - med en grön bronsstatyett vid ett fönster med röda gardiner. 70 x 90. Signerad: A. Edelfelt Paris 83. Målad i Paris våren 1883 samt enligt uppgift förvärvad av konstnären till en privatsamling i London. Inköpt i London sommaren 1836 av galerie Hörhammer. Kompositionsstudie i skissboken A II 1517:9 i Ateneum.

Förekomster i brev

Paris d 29. Jan 29 januari 1883
Osäker koppling Rike Stewart ville köpa Under björkarna; hans vän vill ha annan tavla, men har ännu ej bestämt sig för vilken.

Paris lördag d. 10 febr. 83 10 februari 1883
Osäker koppling I dag fick jag en beställning af en konsthandlare på 2000 frcs – att göra efter Salongen.

Paris d 20 mars 83 20 mars 1883
Osäker koppling samt i dagarna sålt ett skrattande hufvud åt en amerikanare. Dock får jag ej pengarne, förrän ramarne bli färdiga.

Paris, lördag d. 31 Mars 83. 31 mars 1883
Jag har ju hopp om att få mera pengar för fru Reuterskiöld, små porträtten, taflor o.s.v. Osäker koppling Jag har haft förargelse med ett hufvud jag målat. En amerikanare Mr Warren hade köpt det och börjar nu, då jag gjort det färdigt, beställt en dyr ram. o.sv. att göra svårigheter och tveka.

Paris d. 6 April 83. 6 april 1883
Osäker koppling Olyckligtvis sammanträder kongressen först i december, och den 1sta Juli träder lagen i verketattighet. Jag har också haft ledsamheter deröfver, i min lilla mon så vill en amerikanare som beställt en tafla af mig ha den till d. 5 juni, då jag hade tänkt göra den till Oktober, lugnt och stilla under sommaren – nu hinner jag ej, och han ser ut att ej mera vilja ha den – eller också skall jag pruta 30 procent. d.v.s nära halfva priset Det är nedrigt, icke sannt.