Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Sittande, äldre dam med en tidning i famnen; mörkgrå sidenklänning med smal, vit spetskrage och vita spetsmanchetter samt en vit spetsmössa med svart band. Knäfigur vänd åt höger. På ett brunt rokokobord bakom henne en korg med röda tulpaner , skära hyacinter och vita konvaljer. I fonden längst till vänster mörkgröna bladväxter såsom bakgrund för huvudet, till höger blommor i ljusa färger. Rummet starkt solbelyst. dagmått: 121,5 x 94. Signerad: A. Edelfelt. 1885. Målat i Helsingfors i november 1884 - februari 1885 (enligt Helsingfors Dagblad 27.2.1885). Skadat vid rysk flygräd mot Helsingfors 1939; restaurerat av Hugo Backmansson 1940.

Redaktionens kommentarer

Edelfelt målade fyra porträtt av Anna Sinebrychoff. Det första (H308) 1884 för kommerserådinnans dotter Maria Sinebrychoff med make C. F. von Wahlberg; det andra (H317) nästan samtidigt för dottern Anna Sinebrychoff med make Emil Kjöllerfeldt; det tredje (H633) 1892 för sonen Paul Sinebrychoff och det fjärde (H634) nästan samtidigt för sonen Nicolai Sinebrychoff.

Förekomster i brev

Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
Utställningen kan inte öppnas före den 30 april 1885; konstverken "står osedda i arfprinsens palais", arvfurstens palats; Kronberg och Eilif Petersen har "strejkat"; Edelfelt är arg: har förklarat för Looström att konstverken ska skickas tillbaka till Finland. Ska tillsammans med Bergh gå för att se verken som är ämnade för utställningen; Edelfelt låter troligen skicka hem dem. Porträttet av fru Sinebrychoff "står sig" fortfarande. Reparationer på Nationalmuseum, kan inte ställa ut där; skickar hem allt; får skriva till fru Sinebrychoff och förklara. Kan inte låta fru Sinebrychoffs porträtt stå i månader och vänta på Kronberg. Krøyers verk var som "en artistisk väckelse" för Edelfelt; "Lekande pojkar på stranden" såg gul och kall ut i jämförelse med den. Stockholmsvistelsen misslyckad vad utställningen beträffar. Har skällt ut Looström för att utställningen inte blev av.

Lördag d. 28 mars, på jernvägen mellan Göteborg och Jönköping 28 mars 1885
Lämnade "tavelbestyren" till fru Edgren; hon och Hanna Palme är upprörda över att Edelfelts verk inte har ställts ut i Stockholm; de är arga på Looström; fru Edgren ville skriva i Stockholms Dagblad, men Edelfelt har lyckats hindra henne. Fru Edgren har fått carte blanche att styra och ställa som hon vill; Edelfelt tror att hon tillsammans med Hanna Palme kommer att se till att verken kommer till sin rätt.

Kjöbenhavn Måndag d. 30 Mars 1885 30 mars 1885
Telegraferade inte från Stockholm; var upptagen av utställningsbekymmer. Undrar hur det har gått med fru Edgren och utställningen i Stockholm. Bergh och Josephson har berömt "Lekande pojkar på stranden" och porträttet av Anna Sinebrychoff.

Paris d. 12 Juni 1885 sent på aftonen. 12 juni 1885
Porträttet av Pasteur går framåt, men det tar tid, eftersom det är lika stort som porträttet av fru Sinebrychoff.