Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Framför en ljus avdelningsskärm står en ung parisisk modell – densamma som i "Parisiska" katalog nummer 326 från 1885 – med mörka ögon, mörkt hår, uppsatt med ett ornagefärgat spänne, axlarna bara och barmen till hälften blottad. Bröstbild i fas åt vänster. Ljus fond i grått, blått och gult. Pastell. 54 x 46. Signerad A. Edelfelt -85. Fullbordad i Paris i december 1885 på beställning av professor E. R. Neovius för 700 mk.

Redaktionens kommentarer

Edelfelt ställde ut "Parisiska" (H326) på Galerie Georges Petit i Paris i maj 1885, men han var inte nöjd med helheltsintrycket av sin utställning. Boussod, som köpt Goupils konsthandel i Paris, gjorde i november 1885 en beställning. Som modell önskade han sig samma unga kvinna som suttit modell för Edelfelts verk "Parisiska". Den unga kvinnan var bokförare i en pappershandel. Då Edelfelt sökte henne, fick han veta att hon dött i lunginflammation, bara 21 år gammal. Det är oklart om Boussods beställning resulterade i något konstverk. Modellen för "Parisiska" kan således inte ha stått modell för pastellen "Parisisk modell" (H348) som Neovius beställde, men det är möjligt att Edelfelt målade henne på basen av verket "Parisiska".

Förekomster i brev

Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Edvard Neovius har köpt en pastell av Edelfelt. Hur kan Neovius leva stort och köpa tavlor, undrar Edelfelt.

Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Pastell åt Neovius för 700.

Paris d. 6 juni 86 6 juni 1886
Den 15 juni öppnas utställningen hos Petit [femte utställningen arrangerad av "Société Internationale de peintres et sculpteurs"]; Edelfelt har ingenting att sälja; ställer ut porträttet av Madame Saussine och två pasteller: "Parisisk modell" som Neovius beställt och porträttet av Boije.

Paris torsdag d. 10 juni 86 10 juni 1886
Utställningen hos Petit blir av i alla fall; Edelfelt ställer ut porträttet av Madame Saussine, porträttet av Boije, "Parisisk modell", och "Blekt månsken från Haiko (vägen till Kodderviken)".

Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Porträttet av miss Colt har beställts av amiral Maxcse, som har sett porträttet av Boije, "Parisisk modell" och porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström; Maxcse menar att ingen kan göra miss Colts porträtt som Edelfelt.

Det finns inga bilder för det här konstverket.