Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Bröstbild i halv fas åt vänster av en tioårig flicka; blå klänning med stor vit spetskrage över axlarna, blek hy, långa, bruna lockar och mörkbruna ögon. Bakgrunden, som målats efter det figuren fullbordats, är till väntser blå med rostbruna fläckar, till höger rödbrun. 46 x 37. Signerad: Till Valter och Lina Runeberg vänligt minne af A. Edelfelt 86. Målat i Paris i december 1886.

Förekomster i brev

Odaterat 1 januari 1886
Osäker koppling Har haft tandvärk, käkvärk, neuralgi, troligen till följd av drag i ateljén; har kunnat arbeta och varit på gott humör trots detta.

Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Edelfelt har börjat arbetet med ett porträtt av Vasthi Runeberg för fjorton dagar sedan; har lovat det åt W. Runeberg för länge sedan. Är inte nöjd med porträttet av Vasthi Runeberg; Edelfelt förstår sig inte på de Runebergska barnen som inte är barnsliga; han förstår sig inte på föräldrarnas sätt med dem. Osäker koppling Edelfelt har målat flitigt under de senaste dagarna.

Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
Edelfelt roar sig åt fru Runebergs borgerlighet då dottern Vasthi Runeberg sitter modell. Porträttet av Vasthi Runeberg blir dåligt.

Det finns inga bilder för det här konstverket.