Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

I en rik, borgerlig salongsinteriör sitter en gammal svarthårig dam i en länstol med färgrikt ovantåg. Svart sidenklänning, stort, vitt rysch med guldbrosch samt vit spetsmössa med rosafärgat sidenband. I den vänstra handen håller hon en spetsnäsduk, den högra, som är slagrörd, är dold av en svart spetsschal. Vaken, iakttagande blick. Det minutiöst utmodellerade huvudet avtecknar sig ljust mot ett mörkbrunt draperi framför en dörr; till vänster hänga två ljusa tavlor över ett damskrivbord, till höger ser man genom ett halvöppet draperi in i ett solbelyst rum med en länstol i rött, över vilken mörkgröna blad av filodendron synas. Dagmått: 96 x 72. Signerad A. Edelfelt 1885. Målat i Helsingfors i oktober–november 1885.

Förekomster i brev

Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Edelfelt beställer ramen till fru Schiefners porträtt i Paris; det är inte bråttom, eftersom porträttet skickas först vid "öppet vatten".

Paris d. 24 maj 86 24 maj 1886
Edelfelt svarar på brevkort från modern: han har förlagt måtten på porträttet av fru Schiefner; kan Alexandra Edelfelt skaffa fram måtten snabbt? Kan Alexandra Edelfelt skicka måtten på porträttet av fru Schiefner.

Paris lördag d. 29 maj 86 29 maj 1886
Edelfelt har sökt måtten för ramen till fru Schiefners porträtt; det är synd att han inte beställde ramen i Florens.

Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Hulda von Born har skrivit från Köpenhamn; hon menar att den finländska avdelningen på utställningen är usel, att Edelfelts verk är dåligt placerade och att den finländska avdelningen är för liten.

Det finns inga bilder för det här konstverket.