Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Bröstbild eller huvud av en 50-årig, mager man med hög panna, stor krokig näsa, svarta ögon och mustascher, framskjutande haka och allvarligt ansiktsuttryck, "litet Don Quichote-utseende". Rocken högt knäppt. Oljemålning, utförd på beställning av greve de Kergorlay för ,000 franc i Paris under senare hälften av maj och första dagarna av juni 1886. Två studier i blyerts i skissboken A II 1517:12 i Ateneum.

Förekomster i brev

Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Porträttskiss av greve Kergorlay för 1000. Greve de Kergorley är förste sekreterare vid franska legationen i Köpenhamn; har bett om sitt porträtt för 1000 franc; beskrivning av hans utseende, påminner om Don Quijote.

Paris d. 23 maj 86 23 maj 1886
Edelfelt målar porträttet av Kergorlay alla morgnar; "I Luxembourgträdgården" alla eftermiddagar. Porträttet av Kergorlay löper bra. de Kergorlays bror var med under förra seancen; han är rojalist; deras farmorsmor och farmors syster blev halshuggna under revolutionen; trots att farmoderns syster hade umgåtts med Charlotte Corday, farmoderns mor hade umgåtts med Marie Antoinette; Le Bon dömde hela familjen till döden; historien kommer riktigt nära när man hör sådana saker.

Paris d. 24 maj 86 24 maj 1886
Kergorlay kommer på eftermiddagen. Kergorlay satt dåligt [modell för porträtt] i dag, och satt nästan inte alls då Jean Baptiste Pasteur gjorde visit. Edelfelt tror att porträttet av Kergorlay blir likt; gäller att göra det så att det inte liknar Don Quijote för mycket.

Paris lördag d. 29 maj 86 29 maj 1886
Porträttet av Kergorlay är färdigt; han och bröderna tycker att det är likt. Osäker koppling Edelfelt har haft mycket att göra och litet ont i magen; har inte kommit sig för att skriva förr; han har inte fått vara ifred om kvällarna.

Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3 juni 1886
Edelfelt har mycket arbete, är nervös av magplåga förra veckan och åskväder. Porträtt-skissen av Kergorlay är nästan färdig. Blir som en ny människa då porträttet av Kergorlay är färdigt; släkten tycker att porträttet är likt.

Paris d. 6 juni 86 6 juni 1886
Efter att porträttet av Kergorlay har blivit färdigt har Edelfelt inte kunnat arbeta på "I Luxembourgträdgården" p.g.a. det dåliga vädret. Edelfelt mår bra, det är lugnare sedan porträttet av Kergorley har blivit färdigt.

Det finns inga bilder för det här konstverket.