Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Bröstbild eller huvud av en ung, smärt amerikanska med "regelbundna, seriösa drag, stora sorgsna bruna ögon, guldglänsande brunt hår" vita tänder samt röd och vit hy. Målad på beställning i Paris i början av juli 1886 för 2000 franc.

Förekomster i brev

Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Hemresan är uppskjuten litet till: Edelfelt ska måla ett porträtt av miss Colt. Porträttet av miss Colt har beställts av amiral Maxcse, som har sett porträttet av Boije, "Parisisk modell" och porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström; Maxcse menar att ingen kan göra miss Colts porträtt som Edelfelt. Miss Colt har kommit med sin mor till ateljén. Miss Colt är lätt att måla; hon har bestämda drag; hennes hy liknar Ellan de la Chapelles hy; beskrivning av miss Colt. Amiral Maxcse beställer porträttet av miss Colt till sitt "skönhetsgalleri".

Paris d. 5 juli 86 5 juli 1886
Edelfelt väntar miss Colt. Porträttet av miss Colt blir bra; alla tycker att det är bättre än de tio föregående porträtten.

Paris d. 9 Juli 86 9 juli 1886
Porträttet av Lisette Colt är färdigt; det har förts till fotografen för att flerfaldigas. Porträttet av Miss Colt är bra; arbetet har gått lätt; alla är nöjda och menar att det är det enda av alla elva porträtt som liknar modellen.

Det finns inga bilder för det här konstverket.