Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Interiör från en bondstuga. Vid en öppen spisel står en medelålders kvinna i vit blus och vitt huckle; en kaffepanna i handen. Halvfigur i halv fas åt höger. 27,5 x 26,5. Signerad A. Edelfelt "Elli". Målad i Immola by i Ruokolaks juli 1887.

Redaktionens kommentarer

Edelfelt skriver den 24 mars 1887 till Alexandra Edelfelt att Harper's Magazine har beställt teckningar och text för en illustrerad skildring av en resa i Finland. För femton teckningar skulle tidningen betala konstnären 3500 franc. Resan genomfördes sommaren 1887. Det här verket har kommit till som ett resultat av den resan. Under sin resa och vistelsen i Immola by i Ruokolaks socken i juli 1887 lade Edelfelt också grunden till andra verk med Ruokolaksmotiv: "Hannonhaudon emäntä" (Karelsk bondvärdinna), Hintze nr 420; Vid Ruokolaks kyrkstrand, Hintze nr 422; Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka, Hintze nr 423. Bland teckningarna som reproducerades i Harper's Magazine fanns flera från Ruokolaks, se Sketches in Finland i konstverkstabellen för fullständig förteckning. Elli Jäppinen var en självlärd massös och botare som gjorde sig berömd med denna förmåga i Helsingfors, S:t Petersburg och Moskva. Edelfelt återkom till Elli Jäppinen som modell också senare och gjorde gravyrer 1902 (etsning med torrnål).

Förekomster i brev

Neitsytniemi torsdag afton 1 januari 1887
Osäker koppling Edelfelt har gjort två studier; den ena blir bra.

Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Harper's Magazine har beställt en illustrerad resa i Finland: femton små teckningar till 3500 franc; text på 10000 ord till 600 franc; vill Annie Edelfelt skriva texten tillsammans med Edelfelt? Vill Annie och Berta Edelfelt komma med på resan? De skulle vara bättre att ha med än Tavaststjerna, och skulle kanske skriva bättre än han.