Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Scen från Salutorget i Helsingfors vid "Kejsarinnans sten" en grå vinterdag. I förgrunden till vänster en jude i stövlar, skärmmössa och lång "kaftan" med pälskrage; han visar en stövel åt en bonde och hans pojke som sitter vid ett lass till höger. Några stövlar ligger på marken i förgrunden till vänster, till höger en hund. Bakom denna grupp sitter en gubbe och en gumma vid ett tekök. Längst i bakgrunden skymtar den obebyggda Skatudden. Kolorit i gråbrundt på ljus grund med enstaka ljusblå accenter på himlen och den sittande bondens byxor. 39 x 44,5. Signerad Alb. Edelfelt. Hfors - 73. Målad i Helsingfors i början av 1873. Vid Finska Konstföreningens dukattävlan belönad med "mention honorable".

Redaktionens kommentarer

"Bland verk ur Edelfelts kvarlåtenskap har några odaterade akvareller föreställande påklädda modeller bevarats. Ryss i lång kaftan, modellstudie (Ateneum) föreställer samma ryska jude i en identisk ställning och klädsel som avbildats i Jude som säljer stövlar. Modellen är porträtterad lutande mot en stav och skuggningen mot väggen, samt det plana modellbordet han står på berättar om hur målningspraktiken gått till." Marina Catani, Bukowskis, Helsingfors auktion F161, 300. Albert Edelfelt, Jude som säljer stövlar.

Förekomster i brev

Antwerpen d 2 Februari 74. 2 februari 1874
Alexandra Edelfelts brev uppmuntrade Edelfelt, som "hängt läpp" över de klena framstegen i måleri; han har frågat Sidney Adams och Émile Claus om råd; de menade att han satte för stor möda på att söka skilda toner och nyanser, i stället borde han måla djärvare och enklare; av de tavlor han målat hemma anses Tajtas (Fredrika Snyggs) porträtt bra, medan juden är hård och oartistisk.