Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Interiörbild. En leende, mörkhårig gosse i svart kolt, knäbyxor och blankläderskor, helfigur i halv fas åt vänster, står lutad mot ett bord med tennsoldater. Vänstra armen vilar mot bordskanten. I bakgrunden till vänster en stol vid ett fönster med ljusa gardiner, genom vilket klart solljus faller in i rummet. Höjdformat. Signerat A. Edelfelt 1890. Målat i Paris januari–mars 1890 på beställning av Bankiren Lyon, Santiago, Chile. Varierande kompositonsutkast och studier i skissbok A II 1517: 17 i Ateneum.

Förekomster i brev

Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Osäker koppling Herr Subercazeaux från Chile har förlorat sin dotter som han tänkte att Edelfelt skulle måla; han har beställt ett porträtt av ett tvåårigt barn i stället.

Fredag 13 dec. 89. 13 december 1889
Osäker koppling Ska imorgon träffa en liten pojke, vars porträtt Edelfelt ska måla; pojken är 4 år och son till en engelsman som bor i Santiago i Chile och är gift med en spansk kreolska.

Onsdag 18 december 89 18 december 1889
Osäker koppling Den lilla pojken, som Edelfelt skulle måla porträtt av är också sjuk.

Julafton kl 12 på dagen. 24 december 1889
Osäker koppling Den lilla pojken som Edelfelt ska måla är fortfarande sjuk; det är något värre än influensa, eftersom det räcker mer än en vecka.

Nyårsaftonen kl. 2 e.m. 31 december 1889
Osäker koppling Kan inte börja måla ännu; den peruanska gossen är frisk nu.

Nyårsdagen 1890 1 januari 1890
Pojken Lyon väntar på att bli avporträtterad; herr Lyon är direktör för den peruanska banken, låter det inte förmöget? Att arbetet med porträtten av Marti och Lyon blir uppskjutet nu betyder mycket arbete för februari och mars; bättre ändå att förlora några veckor än att bli allvarligt sjuk; läkare säger det samma som Alexandra, Annie och Berta Edelfelt: att man är känslig för "lungåkommor" efter influensan; mår bra, men är trött.

Lördag 4 januari 1890 4 januari 1890
Inredningan av våningen, sjukligheten har lett till att Edelfelt inte har hunnit måla något för utställningen på Mirlitons, som har vernissage den 1 februari; funderar på att skicka "Portas by", porträttet av Ellan eller på att snabbt måla porträttet av den peruanska pojken; "Ida i båten" tycker Edelfelt inte om.

Paris, onsdag 8 januari 1890 8 januari 1890
Går idag till Lyon för att äntligen börja teckna den lilla pojken.

Paris 12 Januari 1890 12 januari 1890
Har målat Enrique Lyon idag; han är ovanligt "nätt" och ser glad ut; han är 4,5 år och "självsvåldig". Madame Lyon kan inte vara med vid seancerna; herr Lyon och barnsköterskan håller reda på Enrique Lyon. Målar Enrique Lyon lekande med tennsoldater stående vid ett bord. Ska måla lilla Lyon, som poserar dåligt; ska ta ett fotografi. Är fortfarande mycket trött efter influensan; det blir inte frågan om att måla något "dugligt".

21 jan. 90 21 januari 1890
Enrique Lyon är ostyrig; det är mycket tröttande att måla honom.

29.1.1990 29 januari 1890
Porträttet av den chilenska pojken; han är inte peruansk, som Edelfelt tidigare skrivit, går långsamt; han poserar inte alls och Edelfelt har dessutom valt att måla honom skrattande. Marti är sjuk; Edelfelt vet inte när han kommer och kan således inte räkna med det porträttet för sin ekonomi; porträttet av Enrique Lyon tar ännu tid.

1 febr. 90 1 februari 1890
Blir tokig med porträttet av Enrique Lyon; han står inte stilla en stund; Erik skulle kunna stå stilla bättre.

Tisdag 11 febr 90. 11 februari 1890
Ut på promenad efter seancen hos Moltkes; har nämligen inte lilla Lyon idag, eftersom herr Lyon har affärer i Bryssel; porträttet är nästan färdigt; porträttet synade igår av släktingar och gjorde "succes"; bland släktingarna fanns en vacker tant; sydamerikanska kvinnor är de vackraste människor på jorden; porträttet av lilla Lyon har tagit tid: målat honom plirande och skrattande.

d. 24 febr. 1890. 24 februari 1890
Porträttet av Moltke får vila en några dagar: ska lägga sista handen vid porträttet av unga Lyon; måste se porträttet av Lyon i ram innan det levereras.

27.2.90. 27 februari 1890
Lägger sista handen vid porträttet av Enrique Lyon imorgon; väntar på ramen.

17 mars 1890. 17 mars 1890
Levererat porträttet av Enrique Lyon, men herr Lyon vill inte betala; herr Subercaseaux lovat tala med honom; gjort porträttet billigt.

tisdag 17 mars 90 17 mars 1890
Zorn förklarade Lyons tystnad: Lyon är till hälften engelsman och har inte samma delikata sätt som en fransman; Lyon väntar på en räkning eller på ett brev; Zorn skrivit många sådana i England till lorder och "simpla dödliga"; Zorn berättat hur brevet ska komponeras; Zorn själv har svultit en gång av överdriven finkänslighet medan kunden väntat på brev; Edelfelt tycker mera om det franska sättet: att betala tidigare än senare, mera än mindre; det känns underligt att kräva. Edelfelt kommer ihåg Bocher, familjen Orleans högra hand, som skrev dubbla summan på sin check; Pasteurs och Chambure och alla fransmän Edelfelt har haft att göra med; tycker att herr Lyon kunde skynda sig när han fått ett porträtt som anses bra för halva priset.

torsdag 15 maj 1891. 15 maj 1891
Bara ett ord – Salongen ser ut att bli en rätt hederlig succès för mig – Isynnerhet tycker man om landskapet – Jag fick höra vackra saker af Carnot, Al. Dumas m.fl. och af hundradetals menniskor i går – Mycket mera härnäst förlåt mitt korta bref – jag har så mycket mycket att berätta och tala om – Det hela går tusen gånger bättre än jag trott och förtjenat efter denna tokiga sjukdoms och slapphetsvinter. –

Det finns inga bilder för det här konstverket.