Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

I ett rum med utsikt över ett soligt vinterlandskap till vänster och med en Runebergs medaljong över en brun byrå med böcker till höger sitter en äldre gråhårsman i svart långrock och vit kravatt; knäfigur i fas åt vänster. I högra handen en bok med Helsingfors universitets pärmexlibris, den vänstra i byxfickan. 131 X 103. Signerat A. Edelfelt 1889. Målat i Helsingfors december 1888–januari 1889 på beställning av Helsingfors universitet. För den ursprungliga studien satt Topelius modell i Hotel Wilhelmsbad invid Kaisaniemi park. Målningen visar honom i föryngrad gestalt. Skrivtyget på bordet under fönstret är målat efter en studie av Anna Wengberg. Duken skadad till vänster (fönstret) samt omkr. 1920 restaurerad av Eero Järnefelt.

Förekomster i brev

Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Inga andra säkra beställningar för hösten är porträttet av den spanska flickan och porträtten av Mr och Madame Grancher; hur är det med porträttet av Topelius, är det en riktig beställning eller bara löst tal?

Verldsutställningen 7 nov. 89. 7 november 1889
Sorgligt att se förstörelsen på världsutställningen; befinner sig på världsutställningen för att ge order om sina konstverk.