Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Utsikt i högt perspektiv över en liten, solbelyst fjärd med några små, skogbevuxna holmar i mitten. Längst till höger framskymtar en stuga. Till vänster en låg ås diagonalt över bildytan; längre i bakgrunden en större fjärd. I förgrunden två gula björktoppar. Färgannotationer på franska. Dagmått 22 x 27. Målad 1888 eller 1889 (fri förstudie till katalog nummer 475 eller 497).

Förekomster i brev

Saaris onsdag afton. [1889] 1 januari 1889
Målat 3 akvareller; är betagen av naturens skönhet. Ska försöka göra en solnedgång från Kaukola ås; skisserna är färdiga, tvekar om det ska vara en figur i förgrunden eller inte.

Fredag – [1889] 1 januari 1889
Duken och kläderna var ytterst nödvändiga, ifall det ska bli målat; hittills bedrövligt med resultaten trots att den goda viljan har funnits.

Söndag afton 1 januari 1889
Trött på att göra akvareller och skisser, har gjort massor av dem redan; borde måla goda tavlor istället. Varit utan kilramar; den enda slöjdkunniga mannen på Saaris hade missförstått idén, trots att han fått en som modell; Edelfelt har fått måla sina studier på lösa dukbitar uppspikade på en gammal portfölj; sådant tar bort arbetsiver, men det blir väl bättre med litet tålamod.

Saaris midsommardagen kl. 11 om aftonen 24 juni 1889
Gjort många skisser och en akvarell med 2 pojkar under veckan; också ritat Erik.

Det finns inga bilder för det här konstverket.