Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Solig sommareftermiddag på Haiko fjärd. På det glittrande vattnet i förgrunden en vit roddbåt med tre unga damer i grått, ljusbrunt, blått och rött, vilka vinka farväl till en icke synlig båt till höger. I bakgrunden strand med ett segelfartyg längst till vänster. 54 x 44. Sign: A. Edelfelt. Målad sensommaren 1889. Given av konstnären såsom medlemsavgift till Cercle Suédois, Paris.

Förekomster i brev

Köbenhavn 18 sept. 89 18 september 1889
Osäker koppling Krohn tycker mycket om "Portas by", "Ida som ror", "Interiör från en nyländsk bondstuga", trodde att "Hfors tavlan" kunde bli riktigt bra.

Paris 16. okt 89 16 oktober 1889
Bulla beställde också ett verk för 2500 franc efter skissen till "Sista avskedet" med Annie Edelfelt, Hanna [Juntunen?] och Ida i aftonsolens sken; Bulla var vänligt stämd och talade om ytterligare beställningar efter skisserna från Helsingfors hamn; Bulla menar att affärerna kommer att gå bra, att Edelfelt är i ropet bland den amerikanska publiken; framgången med "Julmorgon" och hedersmedaljen har gjort sitt till, trots att medaljerna häcklats av många i Finland. Osäker koppling Edelfelt tycker att hans konstverk från i år är bättre än de från förra året; alla som sett dem tycker lika.

Det finns inga bilder för det här konstverket.