Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Motiv från Tre Kroners fjärden en solig höstdag. På fördäcket av den danska fregatten Sjaelland, vid vars bogspröt Dannebrogen svajar, stå två samtalande matroser i mörkblått lutade mot relingen. På den bortre matrosens mössa läses »Sjaelland». Bakom en grå pålbro, som går snett över bildplanet, ligger förankrad en rysk, kejserlig lustjakt, Djerschava, med Andreasflaggan i aktern. Längre bort framskymtar en annan rysk kejsarjakt samt talrika flaggprydda ångfartyg, som nästan helt dölja den bakomliggande staden. I bakgrunden längst till vänster en mängd segeljakter. Stark kolorit med dominerande röda, mörkblå och blågrå toner. 95 x 150. Signerad A. Edelfelt 1890. Beställd 1889 för 6000 mk av Kejsar Alexander III för dåvarande Kejserliga palatset i Helsingfors; fullbordad i Helsingfors i november 1890.

Förekomster i brev

Köbenhavn 18 sept. 89 18 september 1889
I går med Krohn hos amiral Bragh på Holmen; fått tillträdeskort till varvet. Blivit bekant med kommendören för ett övningsskepp och officerare; får måla på akterdäcket, därifrån det går att måla två verk: en med Köpenhamn, en med Derjava på redden; båda är lika intressanta. Flottlöjtnanterna och kaptenerna varit vänliga; bjudit på frukost; haft matroserna att uträtta det som behövdes för Edelfelt. Krohn menar att Edelfelt inte ska tveka utan måla uppe från fregattens däck; visa skissen för kejsaren om två dagar då den är färdig. Måste måla igen; bor långt borta och har därför litet tid; målade igår från klockan 9 till klockan 3.

Kjöbenhavn d. 20 sept 89. Rosenvænget 20 september 1889
Har målat alla dagar, utom idag då det hällregnat; de 2 utkasten blir färdiga imorgon; beger sig med dem till kejsaren på Fredensborg nästa vecka. Har det ypperligt på fregatten Själland; officerarna är sympatiska; ett kompani med matroser hjälper med att bära staffliet etc.; blivit bjuden på frukost varje dag. Fått låna målarpäls och läderdamasker av Henningsen för att inte förkyla sig; tillsvidare har det ändå sommarväder. Prinsessan Marie ville veta vad Edelfelt gör i Köpenhamn; hon är kejsarens bästa vän och kommer nog att berätta för honom att Edelfelt målar på Holmen.

Paris 12 oktober 89 12 oktober 1889
Kan Alexandra Edelfelt ta ut av Edelfelts pengar och skicka så fort som möjligt? Lever nu på Ellans pengar; vet inte när Bulla betalar; betalar tillbaka med "kejsarpengarna".

Paris 16. okt 89 16 oktober 1889
Osäker koppling Edelfelt tycker att hans konstverk från i år är bättre än de från förra året; alla som sett dem tycker lika.

Lördag 4 januari 1890 4 januari 1890
Arbetade bra i Köpenhamn, men har inte arbetat mer än 14 dagar sammanlagt efter det; leker med tanken på att dra sig tillbaka till öknen eller urskogen där inga räkningar skulle finnas; det praktiska livet är svårt, svårare än i "urtiden".