Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Motiv från stranden nedanför konstnärens villa på Haiko en gråtung sensommardag. På en sank, gräsbevuxen strand i förgrunden vandrar en bondflicka i blågrå klänning och rosafärgad duk med åror på axeln ned till en stenbrygga, vid vilken två tjärade roddbåtar äro förtöjda. Till vänster en vik och en udde med en vit brygga och ett vitt simhus. På fjärden utanför några stora segelfartyg. 36,5 x 58. Signerad: Till faster Hermanine vänligt minne af Albert Edelfelt. Målad på Haiko sommaren 1883. Skänkt av Edelfelt åt Hermanine Edelfelt.

Redaktionens kommentarer

Modell var Aina [Salenius?]

Förekomster i brev

Paris d 20 mars 83 20 mars 1883
Så skulle vi komma hem just till den första sommaren, och jag skulle sätta mig att arbeta ofantligt – den ena taflan efter den andra, måla Norden med hela dess poesi dess juninätter, dess jungfruliga sommarskrud.

Petersburg lördag morgon 8 december 1883
Osäker koppling gick till Beggrow som ännu ej hade öppnat lådan,

d. 24 febr. 1890. 24 februari 1890
Öhman påminde om att Hermanine Edelfelt fortfarande väntar på "en liten teckning"; Edelfelt letat igenom alla sina portföljer för att hitta något som kunde glädja och uppfattas av Hermanine Edelfelt; bestämde sig till slut för "På väg till roddbåten" med Aina som modell; Öhman ska bestyra om ramen i Stockholm; skickade också fotografi av Erik.

Det finns inga bilder för det här konstverket.