Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Rollporträtt som Lea i Kivis skådespel med samma namn, vari den rikssvenska skådespelerskan första gången uppträdde på finska. Hon är framställd sittande, med händerna korslagda över bröstet och huvudet energiskt vänt åt höger. Halvfigur i naturlig storlek. Mörkröd kjol, vit blus med vida ärmar, mörk huvudbonad på mörkbrunt, skruvlockigt hår, som faller ned över den vita blusen. I bakgrunden ett vitt, i blågrått skiftande, veckat sidendraperi. Dagmått: 85 x 71. Signerad: A. Edelfelt pinxit 1876. Målat i Helsingfors november 1875–vårvintern 1876 på beställning av Finska Nationalteatern.

Förekomster i brev

Rôm. 5 Mai 1876. 5 maj 1876
Osäker koppling Hur går det med fotograferingen av Edelfelts porträtt?; om det är möjligt får de skynda på med fotograferingen, för det vore roligt att kunna visa avbildningarna för Pietro Krohn.

Rôm. 6te Maj 1876. 6 maj 1876
Det är B.O.Schauman som åtagit sig att sköta fotografierna; Edelfelt har talat med Pietro Krohn om fernisseringen av bilderna; det vore bra att få Adolf von Becker eller någon annan målare att göra fernissan, så att de sedan kan föras till fotografen; Edelfelt ville gärna få fotografierna för att visa dem åt Krohn och Walter Runeberg; han vill också genom sina kamrater eller hovrådet Alexander Tanninen få reda på Hjalmar Munsterhjelms adress i München; kanske kommer han på vägen till Paris eller upp att passera München; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och alla andra; Krohn hälsar.