Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Scen från år 1630. Kring ett bord på borggården i ett tyskt slott sitter ett tiotal finska soldater vid ett dryckeslag. En soldat till vänster springer upp och utbringar sin skål "Den första bägaren, hurra, kamrater, skall Finland ha!" Färgskiss (till en icke utförd akvarell), målad i Paris hösten 1874.

Förekomster i brev

Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3 november 1874
Julian Alden Weirs och Edelfelts gemensamma italienska modell har insjuknat; kanske det inte blir någon Lydia-tavla; Edelfelt har istället hållit på med skisser hos Weir.

Paris d 6 November 1874. 6 november 1874
Julian Alden Weir och Edelfelt har haft otur med sin modell; istället har han börjat ett litet porträtt av Dewey Bates, ett större av Weir, och två skisser; den ena är en scen från Sveaborgs kapitulation, i förgrunden ses två finska soldater på en närbelägen strand (t.ex. Bleckholmen) ta ett sista farväl av fästningen; tycker Alexandra Edelfelt om idén?; den andra skissen är en illustration till scenen från Regina von Emmeritz i "Den första bägarn hurrah, kamrater skall Finland ha".

Paris tisdagen före jul 1874. och fortsatt juldagen 1 december 1874
Adolf von Becker tycker om utkastet till ”Den första bägaren hurrah”, och anser att Edelfelt borde utföra den i olja; Edelfelt tror själv att det blir för svårt.

Paris d. 14 December 1874 14 december 1874
Edelfelt har gjort en färdig skiss till "Den första skålen hurrah! Kamrater skall Finland ha"; både Berndt Lindholm och Julian Alden Weir tycker att den med några ändringar är tillräckligt bra för att visas för Jean-Léon Gérôme.

Paris d. 12 Maj 1875 12 maj 1875
Nästa vecka skall Edelfelt börja på med någon liten tavla och en akvarell som han redan gjort skisser till: scenen ur Regina von Emmeritz där Kätchen kommer och sjunger "tappre herr soldat".