Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Dam med blåa ögon och mörkt, nästan svart hår, iklädd en ljus, gråblå sidenklänning med vit spetskrage; vid kragen ett diamantsmycke. Kring halsen ett smalt, svart sammetsband med en guldmedaljong. Bröstbild. 59 x 43 (oval) Målat på Granbäck invid Jönköping sommaren 1872.

Förekomster i brev

Thorsdagen d. 8 Augusti 1872. 8 augusti 1872
Planen att måla tante Adelaide Leuhusens porträtt "slog mycket an"; Edelfelt befarar endast att det blir svårt "att träffa likheten"; Leuhusens menar att han skulle måla det för Alexandra Edelfelt.

Granbäck d. 22 Aug. 72 (Thorsdag). 22 augusti 1872
Edelfelt har för en tid sedan börjat på ett porträtt av tante Adelaide Leuhusen, i olja.

Granbäck d. 27 Aug. 72. 27 augusti 1872
På Granbäck är tante Adelaide Leuhusen så upptagen av sin höstgarderob att hon inte har hunnit sitta modell; Alexandra Edelfelt vet hur annorlunda allting är då man har någotslags brådska i huset.

Granbäck d. 31 Aug. 1872 31 augusti 1872
Det verkar ha varit en Tycho Brahe-dag [olycksdag] den dagen Edelfelt bestämde sig att måla tante Adelaide Leuhusens porträtt; tante Leuhusen har haft dåligt med tid att sitta modell och resultatet ser inte ut att bli bra; Edelfelt grubblar över sätt att begå "mordattentat" på bilden, terpentin kunde vara ett passande vapen.

Granbäck d. 11 September 1872. 11 september 1872
Edelfelt har med hjälp av doktor Eljert Mobecks tidsschema målat Adelaide Leuhusens porträtt färdigt och anser tavlan ganska bra och likheten ”temmeligen väl träffad”; han har tänkt lämna porträttet kvar som gåva; formatet är det samma som Hulda Berndtsons porträtt.

Det finns inga bilder för det här konstverket.