Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bertel Hintzes beskrivning

Skiss med motiv från 30-åriga kriget. I förgrunden av ett slagfält i skymning böjer sig en ryttare ned över en stupad fanbärare, vars lik delvis är höljt av en trasig blå-gul fana. På en låg kulle i fonden avtecknar sig siluetterna av några soldater mot en brandgul himmel. 28 x 38. Målad i Paris i januari–februari 1875.

Förekomster i brev

Paris d. 6 Febr. 1875. 6 februari 1875
De senaste dagarna har Edelfelt på eftermiddagarna arbetat på en skiss därhemma; ämnet är följande: "Det är afton, på ett af de tyska slagfältena under 30 årskriget. Drabbningen är slut, och en ung krigare har gått ut för att söka sin vapenbroder bland de fallna; han böjer sig ned över ett lik, insvept i en trasig svensk fana, som den döde ännu krampaktigt trycker till sitt bröst, han kastar upp en flik af fanan och ser sin väns bleka ansigte"; Berndt Lindholm och Adolf von Becker tyckte att det är det bästa han gjort, och Julian Alden Weir rådde honom att visa skissen åt Jean-Léon Gérôme; Gérôme ansåg att ämnet inte var dåligt, men att skissen varken hade fysionomi eller originalitet, och fullständigt saknade distinktion, "Cela n'est pas un portedrapeau mort à son poste, c'est tout bonnement un paquet [detta är inte en fanbärare död på sin post, det är helt enkelt ett paket]; Edelfelt får börja om på nytt. Edelfelt måste först lära sig teckna; före Edelfelt visade skissen åt Jean-Léon Gérôme trodde han att han kunde börja på med tavlan nästa vecka, men nu måste han börja om igen; även Julian Alden Weir är olycklig över tecknandet och han har tecknat betydligt mindre än Edelfelt.

Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9 februari 1875
Paul Robert stannade kvar hos Edelfelt och Julian Alden Weir och tröstat Edelfelt angående kompositionen som Jean-Léon Gérôme skällt ner.

Paris d. 24 Februari på aftonen 24 februari 1875
När blir det Edelfelts tur att skicka hem något "duktigt"?; om Gud vill ska han i vår måla färdigt sina krigare, dem som Jean-Léon Gérôme kritiserade.

Paris d. 5 April 1875. 5 april 1875
Tavlan han beskrev skulle gå lättare att måla än den med den döda fanbäraren.