Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

rysk matematiker, professor, författare

Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
Middag hos Palmes med fru Edgren, fru Kovalevsky, fru Laurin, herrskapet Henrik Palme, Leffler med fru; skål utbringas för Edelfelt.
Sonja Kovalevsky är behaglig och intresserad, inte alls "sjåpig" av sin lärdom; hon talade om allt möjligt, trots sin lärdom och professur; Edelfelt har talat med henne om Ryssland.
Paris, tisdag d. 29 juni 1886 29 juni 1886
Edelfelt konstaterar att han har skrivit på papper med fru Kovalevskys adress [adressen översträckad: 143 Bd d'Enfer]; fru Kovalevsky har gjort visit i lördags med hälsningar från fru Edgren.
Fru Kovalevsky bjöd Edelfelt att komma på middag hos den polska fru som hon bor hos "bortom ära och redlighet" [avser tydligen adressen?].
Nyårsaftonen kl. 2 e.m. 31 december 1889
Fru Edgren, numera fru Leffler gjort visit på torsdag tillsammans med fru Kovalevsky, just som Edelfelt höll på att lägga sig till sängs.
Fru Edgren och fru Kovalevsky menar att de nordiska konstnärerna borde arrangera en fest för Grieg; det ska bli av: Grieg som aldrig går ut om kvällarna har lovat göra ett undantag.
Paris, onsdag 8 januari 1890 8 januari 1890
Fru Kovalevskys bok är "rätt bra", men "litet torr".
Paris 15 Jan 1890 15 januari 1890
Hade tänkt bjuda fru Leffler (f.d. Edgren) och fru Kovalevsky, men krafterna räcker inte ännu för sällskapsliv.
Petersburg, onsdag 22 april 96. 22 april 1896
En Mme Vassilieff, föreståndarinna för ett flickgymnasium, påminner mig om Mme Kovalevski – liflig som en eld, intresserad och så hjertinnerligt söt – den vackraste sortens slaviska typ. Hon blef vid 27 års ålder enka med sex barn – tog alla pedagogiska examina då och skall nu vara utmärkt på sin plats – märkvärdig menniska att hinna läsa allt, veta allt, lida och glädjas öfver allting.