Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Joseph Magnin, kusin till Roger Portalis

Paris d. 18 maj 1880. 18 maj 1880
I kväll ska Edelfelt på bal till finansministern; Baron Roger Portalis bad få presentera Edelfelt för sin kusin som är gift med finansministern Pierre-Jospeh Magnin; han ska först söka upp de Portalis och sedan valsa med "des jeunes demoiselles plus ou moins républicaines" [mer eller mindre republikanska unga damar], som Portalis hånfullt uttryckte det; Edelfelt dansar dåligt fransk vals och hoppas andra kan dansa för honom.
Paris d. 20 maj 1880 20 maj 1880
Alexandra Edelfelt vill troligen höra om balen hos finansministern; finansministeriet finns på Louvren i flygeln som vätter mot Rue de Rivoli; långt ut på gården stod lakejer i silkesstrumpor, likaså i den eklärerade [upplysta] trappan; i det första rummet ger man sitt namn, i det sista rummet i raden skriker en härold ut namnet; ministern med fru och dotter stod vid dörren och tog emot; Edelfelt kom med baron Roger Portalis; Madame Angéline och Mademoiselle Jeanne Magnin hade sett Edelfelts tavla, storstadsmänniskor verkar ha gott minne; där var corps diplomatique [diplomatkåren], ministrarna Jules Cazot, Jules Ferry, polisprefekten Louis Andrieux, senatorer och deputerade, artistiska och litterära celebriteter, samt creti och pleti [allehanda löst folk]; grevarna Pjotr Kapnist och Michail Muravieff var där; Muravieff är kamratlig och artig men en riktig ryss, det vill säga inte mycket att lita på tror Edelfelt; där var också en massa judebaroner och -bankirer med sina lika dryga och tjocka diamantprydda fruar; det var roligt att dansa i en stor sal på ett välbonat golv; Edelfelt dansade bland annat med Madame de Tyssaut.
Paris, lördag d. 31 Mars 83. 31 mars 1883
Nästa vecka igen middagar – från måndag till fredagen – om tisdag hos Reuterskiölds, om torsdag hos Portalis med Mme och Mlle Magnin f.d. finansministerns fru och dotter.
Paris d. 6 April 83. 6 april 1883
I går var jag hos Portalis med Mme och Mlle Magnin, fru och dotter till f.d. finansministern, nu generaldirektör för Banque de France.
Mme Magnin skulle ej ha något emot att får Portalis till måg, men han ser ej särdeles lifvade ut. Också har Mlle Magnin tänder som kunde skrämma hvem som helst på flygten.
Tisdag morgon 1 januari 1884
I går vara jag hos Magnins, franska bankens guvernör. Der var mycket folk – Jag tvangs att dansa litet.
Paris, måndag d. 4 februari 84 4 februari 1884
Några ryska damer lär ha sagt åt Mme Magnin att jag skulle gifta mig i Petersburg. Portalis hade sedan spridt ut det och har t.o.m. skrifvit ett bref från Nizza för att fråga om det är sant! Mamma kan veta huru mycket dessa frågor roa mig
Paris onsdag d. 16 Maj ell April. 16 april 1884
Om fredag har Mme Magnin bjudit mig i sin loge för "la première" af Anthony.
Paris söndag d 21 april 84. 21 april 1884
Nu har jag i gen fört ett lättsinnigt lif. I förrgår på theater i herrskapet Magnins loge och sedan på natten bjuden hem till dem med Portalis och Gervex för att supera.
Lördag d. 26 april 84. 26 april 1884
Jag har haft ett tråkigt arbete i afton. Det att gå igenom öfversättningen af fänrik Ståls Sägner ord för ord med M. Bayle, den franske student som nu hålla på med andra delen. – Fastän vi haft ett helt filologiskt göra, diskuterat långa stunder om "anamma", huruvida det borde öfversättas med "nom du nom" eller "Peste" eller något dylikt, eller "han sprack den saten" huruvida saten der borde återges med "la diablesse" eller "la salté" o.s.v. så känner jag mig dock så uppfriskad och vederqvickt af Runeberg och fänrik Stål, att jag nästan glömmer detta bråk sedan tre timmar. För att icke förlora denna seance med M. Bayle har jag försakat 1• middag på banque de France med Magnins, 2• Operan i Seineprefekturens loge, 3• Munkacsys invigning af expositionen af Christus på korset.
Paris d. 1sta Maj 1885 1 maj 1885
Edelfelt har gjort visit hos Madame Magning tillsammans med Portalis; går på teatern i hennes loge i kväll.
Paris d. 4 maj 1885 4 maj 1885
Edelfelt har varit i Madame Magnins loge på teatern tillsammans med Cochery, som har blivit avsatt samtidigt som Ferry.
Herrskapet Magnin är Ferrys anhängare.
Madame Camescasse, polisprefektens fru, hade ingen aning om krisens allvar, och blev till sig över att behöva flytta, berättar Edelfelt; Madame Magnin berättade om sina erfarenheter av samma sak, mellan det att Magnin var finansminister och att han blev bankchef.
Paris d 22 mai 85. 22 maj 1885
Edelfelt är bjuden på middag på kvällen hos Portalis med Chambure och Madame och Mademoiselle Magnin; Portalis är orolig för hur det ska gå med de republikanska damerna Magnin och Chambure som inte är republikan, men Chambure bryr sig inte om politik.
Paris d. 27 Juni 85 27 juni 1885
I kväll är Edelfelt bjuden till Madame Magnings loge på Theatre Français.
Paris d. 21 februari 87 21 februari 1887
Nästa måndag är Edelfelt bjuden på middag hos Portalis; sedan ska han tillsammans med honom gå på bal till Banque de France [i Hôtel de Toulouse, 1 rue de La Vrillière], hos herrskapet Magnin.
Paris d. 3 mars 1887 3 mars 1887
Hela den officiella världen var på balen hos Magnins; bl.a. utrikesminister Flourens, som liknar Melander: en "skolfux-typ" med oljigt hår.
I måndags var det bal på Banque de France hos Magnins; Edelfelt kom dit i sällskap med Portalis efter middag hos denne tillsammans med Chambure.
Edelfelt har talat och dansat med Hélène Bouvins på balen hos Magnins; beskrivning av Mademoiselle Bouvins; hennes far är en av Paris mest kända arkitekter; Madame Bouvins har bjudit Edelfelt hem till dem.
Paris d. 27 mars 1887. 27 mars 1887
Festen var elegant och vacker som alltid på ryska ambassaden; trappan var full av pudrade betjenter, härolder, löpare, schweizare i galakostym, Edelfelt kände många och var livad hela kvällen; han umgicks med Madame Marschall, greve Lewenhaupt, friherre Fredericks och Madame Adelswärd; hertigen de Maulny med fru, hertigen och hertiginnan de la Rochefoucauld, fursten och furstinnan Radzivill, markisinnan de Gallifet m. fl. var på plats och Edelfelt kunde betrakta dem på nära håll; på festen var också "kineser, turkar, persiska shahens kusin"; friherrinnan Adelswärd gjorde Edelfelt uppmärksam på en "utgammal furstinna Galitzin" som var en verklig uppenbarelse från kejsarinnan Katarina den storas tid; är det inte sant att man måste se detta för att tro det, viskade friherrinnan Adelswärd; stämningen var glad; på plats var också Madame Munkacsy som neg och sade dumma komplimanger och Falkenberg som kanske hade drabbats av otrevliga bölder; Madame Magnin med dotter försökte monopolisera Edelfelts sällskap och ambassadörens fru Madame Fredericks höll en moralpredikan för att Edelfelt enligt henne hade övergivit ryssarna för ”votre prince, qui n’est pas le vôtre”, er prins [prins Eugen] som ändå inte är er, och ambassadssekreteraren Giers, ministerns son, flög nästan i armarna på Edelfelt då de möttes; La Baronne Decazes-Stackelberg läxade vänskapligt upp Edelfelt för att han inte genast kände igen henne; Edelfelt hade verkligen inte känt igen henne, hon bar en mycket urringad klänning och "gudlöst mycket diamanter".
Paris Påskdagen 1888 1 januari 1888
De har varit på de sista visiterna, till Madame Magnin och Alexandre Dumas; dem skrev Edelfelt redan om tidigare.
Edelfelt och Ellan är bjudna på middag hos Magnins ikväll.
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Edelfelt och Ellan är bjudna på stor mottagning i Banque de France av Madame Magnin; de antar inbjudan.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Eftermiddagen med alla visiter var ansträngande, men det var nästsista gången som Edelfelt vill göra sådana visiter; han vill ännu göra visit hos Pasteur, Madame Luroy, Madame Magnin; sedan får Ellan för alltid ta över visiterna.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Magnins bal var samma kväll, men Ellan och Edelfelt var trötta och gick inte dit.
Ellan och Edelfelt ska göra visit hos Madame Magnin på hennes mottagningsdag.