Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

konstnär

Antwerpen d. 20 Januari 1874 20 januari 1874
Karel Scriba uppmanar Edelfelt att bli elev hos Tysklands stora historiemålare Carl von Piloty i München; det vore inte så dumt, men lär vara svårt; han har läst i tidningen att Hjalmar Munsterhjelm är i München; hos Léon Bonnat eller Jean-Léon Gérome i Paris kan man bli elev när som helst för 10 francs i månaden och med rekommendation, vilken han skulle få av Adolf von Becker; Edelfelt är åtminstone säker på att han inte bara vill måla salongstycken utan känsla, reflexion eller geni; han vill komma till någon sådan konstnär som högt uppskattar konsten.
Rôm. 6te Maj 1876. 6 maj 1876
Det är B.O.Schauman som åtagit sig att sköta fotografierna; Edelfelt har talat med Pietro Krohn om fernisseringen av bilderna; det vore bra att få Adolf von Becker eller någon annan målare att göra fernissan, så att de sedan kan föras till fotografen; Edelfelt ville gärna få fotografierna för att visa dem åt Krohn och Walter Runeberg; han vill också genom sina kamrater eller hovrådet Alexander Tanninen få reda på Hjalmar Munsterhjelms adress i München; kanske kommer han på vägen till Paris eller upp att passera München; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och alla andra; Krohn hälsar.
d. 11 Juni 77 11 juni 1877
Edelfelt har inte presenterat unge Otto Wallenius för Alexandre Cabanel eller Jean-Léon Gérôme ännu, i och med att han ännu inte fått sitt intyg från ministern; Edelfelt tycker det är egendomligt att Wallenius nödvändigt vill börja teckna innan han sett något; Edelfelt fick honom igår till Luxembourg; det är underligt att han och andra unga ständigt talar om Helsingfors, Finland, fru Achté och finska operan, Ferdinand von Wright, Lennart Forstén och Hjalmar Munsterhjelm, och inte får nya intryck av det de dagligen ser här; dessa intryck borde ju vara tusen gånger starkare än från de små förhållandena därhemma.
Paris, torsdag d. 6 Dec. 1877 6 december 1877
Aukusti Uotila är en fullkomlig nybörjare; han har aldrig tecknat det minsta antik, förutom lite i konstföreningens antikskola och bara målat några kopior av Hjalmar Munsterhjelm; Edelfelt förvånar sig över att han beger sig utomlands så tidigt.
Paris d 20 febr. 1880 fortsatt d. 24 do 20 februari 1880
Det må gå hur det vill med tavlan; om Pariserpubliken inte vill föstå den vet Edelfelt ändå att det finns sanning i den; om 100 år kommer folk att finna den mera sann, mera finsk än Hjalmar Munsterhjelms landskap.
Paris d. 8 april (lördag) 82 8 april 1882
Då jag igår kom hem från restaurant Foyot, dit jag bjudit Runeberg och Munsterhjelm på middag, passerades Café de la Régence. – Redan på långt håll sade Runeberg: Det var märkvärdigt hvad den der menniskan liknar Krohn. – Och det var han.
Hos Runebergs var jag i går. De bebo ett hus inne i en trädgård här vid en liten gata strax bredvid. Munsterhjelms bo i öfre Rs i nedre våningen.
Barnena leka – de Munsterhjelmska se mera slamsiga ut. Hvad jag hatar sådana der simpla ungar,ombyltade och smaklöst klädda, som tala ful svenska – nej, hellre alls inga.
Runeberg och Munsterhjelm voro båda på dåligt humör, hvilket tydligen kom deraf att de båda göra mera litet. Fru Munsterhjelm hade haft så rysligt tråkigt i Paris – fru R. sade att det nu börjar gå litet bättre för henne.
Vädret är förtjusande herrligt – ett rigtigt majväder. Luften käns så angenäm och stärkande, att jag ej kan förstå huru Munsterhjelm och Runeberg kunna gå och suras. Nog är det ändå ett elände att vara gift och icke ha tillräckligt pengar – isynnerhet om man som artist måste resa och släpa hela karavanen med sig.
Söndag afton 1 januari 1889
Varit på Saaris i 2 veckor utan att ha gjort något "särdeles"; "Kaukola ås i solnedgång" är halvfärdig och liknar Munsterhjelms solnedgångar.
Saaris fredag 12 Juli 89 12 juli 1889
Brev från Vallgren: Becker ville ha 1 medaljer åt Lindholm, Munsterhjelm, W. Runeberg; bråkat och intrigerat, skrivit brev; de franska jurymännen blivit utleda.