Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

spansk konstnär

Källor

Paris fredag d. 23 febr. 1877 23 februari 1877
Julian Alden Weir och spanjoren Rafael de Ochoa från ateljén besökte Edelfelt och ansåg att tavlan gjort framsteg; Edelfelt önskar att han bara fick lite mera liv i färgen.
Paris d. 27 Mars (på aftonen) 1877. 27 mars 1877
Edelfelt arbetar på nytt på Ecole des Beaux arts, både morgon och kväll, men tycker att han bara gör skräp; många har gått om honom på ett oroväckande sätt, bland andra Maxime Faivre och en ung spanjor, Rafael de Ochoa; han har nästan övergivit tanken på att genom själva konsten, genom färg och teckning, bryta sig en väg; men han hoppas på att genom idéer och komposition kunna göra det; det skulle vara synd om de lyckliga inspirationer han tror sig ha haft skulle bli fullkomligt ofruktbara för världen bara för att han inte kan utföra dem, eller snarare inte arbetar tillräckligt på dem.
Paris d. 18 maj 1877. 18 maj 1877
Föregående dag tillbringade Edelfelt med spanjoren Rafael de Ochoa; de träffades på Salongen och gick till Mister William Hood Stewarts hôtel [palats] vid Cours la Reine; unge Julius Stewarts förevisade faderns galleri; där fanns cirka 20 Marià Fortuny, flera Ernest Meissonier och Jean-Léon Gérôme, massa spanjorer som Madrazo far och son, Martín Rico, Antonio Casanova, Matías Moreno; där fanns också en stor tavla av den unge polacken Jozef Chelmonsky, som man talat mycket om i Paris det senaste året.
Rafael de Ochoa bjöd Edelfelt hem till sig på frukost; familjen utgörs av modern, systern Pepita och den 2-årige systersonen Federico de Madrazo; det var mycket tal om Marià Fortuny, Spanien och Italien; lille Madrazo är blond (alla Ochoas är blonda, liksom många i Madrid) och talar franska och spanska utan att blanda; i deras familjealbum fanns många vackra duquesor [hertiginnor] och marquesor [markisinnor]; Madame Ochoa försummade inte att påpeka att deras släkt inte hade arabiskt blod i ådrorna.
Därefter gick de till Rafael de Ochoas svåger Raimundo de Madrazos ateljé i en vinterträdgård i Champs Elysees; Madrazo är i sin tur svåger till Marià Fortuny; Ochoa och Madrazo är därtill kusiner, Ochoas mor är född Madrazo och är syster till direktören för akademien i Madrid [Federico de Madrazo, far till Raimundo]; Madame Eugenia de Madrazo (född Ochoa) dog föregående år och deras son på 2 år uppfostras av Madame Ochoa, modern till Edelfelts kamrat.
Paris 2 Juni 77 2 juni 1877
Vädret har varit tråkigt i vår men föregående dag var vädret det bästa, då hela Jean-Léon Gérômes ateljé höll sin traditionella bienvenue (utfärden till landet); alla de hyggligaste från ateljén hade beslutat att delta och det blev inte som tidigare en suptillställning med herrar Duffaud, Lapesche & co (marseillare och sluskar) i täten; Albin Meyssat och Ferdinand Gueldry åkte i förväg till Joinville för att ordna det praktiska för utfärden; klockan 5 reste Julian Alden Weir, Filadelfo Simi, Pierre Petit Gerard, Max Faivre, Henri Dutchold, Gustave Courtois, Parscal Dagnan, Gunnar Berndtson och Edelfelt; Marne låg spegelklar i aftonsolskenet, där de i hast arrangerade en regatta med hyrda kapproddbåtar; Gueldry rodde till deras "Campagne" [lantställe] Petit Brie och kom tillbaka i sin egen kapproddbåt Amanda; Vion (en liten oförskämd skrävlig jude) plumsade i till allmän förnöjelse; vid dinern [middagen] satt Edelfelt mellan Petit-Gérard och Rafael de Ochoa; alla "anciens" [gamla] satt på en sida om hästskobordet och "les nouveaux" [de nya] på den andra; i mitten tronade Max som massier [ateljéföreståndare]; middagen var god och "le petit vin bleu" [det lilla blå vinet] smakade förträffligt; de överraskades av ett fyrverkeri; champagnen betalades av "les nouveaux"; de hurrade för Gérôme, logisterna Courtois, Dagnan och Farraudt, för Frankrike, republiken och folkens broderskap genom friheten; de åkte tillbaka till Paris kl. 11; Alexandra Edelfelt vet att roligheten betalas från ateljéns kassa och kostade således inget; den som talade om måleri under middagen, dömdes att plikta.
Fredagen d. 16 nov. 1877 16 november 1877
Rafael de Ochoa har erbjudit sig att göra en studie av Edelfelt i sin säng, men det blir nog inte av om Edelfelt känner honom rätt.
Paris, sönd. Dec. 1877 – fortsatt tisdag. – 9 december 1877
Gustave Bourgain, Rafael de Ochoa och Hellen kom på besök: Bourgain tog på sig Carl IX:s kostym och stod modell för dem i flera timmar.
Paris d. 14 dec. 77 14 december 1877
Edelfelt vore nöjd om han hade alla figurer färdigt skissade på duken; han känner sig "mycket disponerad" och hoppas vid Gud att inte något kommer i vägen; Ferdinand Gueldry, Rafael de Ochoa och Gustave Bourgain har sett kartongen och tycker kompositionen är så bra att Edelfelt kan gå lös på utförandet.
Paris måndag – 17 dec. 77 17 december 1877
Rafael de Ochoa lovar fortfarande att måla Edelfelts porträtt, men ännu har han inte kommit.
Paris d 7 Febr. 78. 7 februari 1878
Gustave Courtois, Rafael de Ochoa och Hellen har varit och sett på Edelfelts stora opus; Courtois är en skicklig arrangör och förstår "la mise en scène" [iscensättningen] mycket bra; han tyckte att Edelfelts tavla kunde bli riktigt bra om denne bara koncentrerade effekten kring likkistan; han rådde också Edelfelt att måla om svepningen; Carl IX skall rycka upp svepningen, och i just i den upprivna biten skall läggas så mycket ögonblicklighet som möjligt.
Paris d. 13 Febr. 13 februari 1878
I måndags var Edelfelt på visitrunda till Rafael de Ochoa, Alfred Koechlin och Julius Stewart.
Rafael de Ochoa har gjort ett porträtt i sin svåger Raimundo de Madrazos ateljé; ateljén var det bisarraste och präktigaste Edelfelt sett, där fanns enorma broderade draperier, guldstickade dynor, japanesiska vaser och persiska mattor.
Edelfelt var med Rafael de Ochoa och Julius Stewart hos Jan Van Beers; för mycket blague [skämt] i hans saker; han har igen riktiga galenskaper på duken, får se om de antas på Salongen eller världsexpositionen [världsutställningen].
Edelfelt är på kvällen bjuden på middag hos Gustave Bourgain, tillsammans med Pierre Petit Gerard, Max Faivre, Rafael de Ochoa, Ferdinand Gueldry och Henri Dutschold; Edelfelt är lite snuvig på grund av den hastiga väderleksförändringen och är inte säker på att han går.
Paris d. 18 febr 78. 18 februari 1878
För några dagar sedan var Edelfelt och ett 10-tal kamrater bjudna på middagen till Bourgains; Gustave Bourgain och Max Faivre utgjorde en elitklick av parisergaminer [ynglingar]; Edelfelt satt bredvid Rafael de Ochoa som bad honom följa med till Spanien följande år; Edelfelt skulle få bo hos Ochoa och komma in vid hovet, där Ochoas bror är ordonnansofficer hos kungen; Julius Stewart var i Madrid över bröllopet och hade tillträde till alla högtidligheter.
Paris d. 29 april 78 29 april 1878
Edelfelt mötte Rafael de Ochoa och Hellen och kilade in på den italienska avdelningen.
Paris d. 4 maj 1878 4 maj 1878
Då kortegen passerat trasslade Edelfelt sig in bland mängden som kom strax efter de furstliga personerna; han var klädd i frack, vit duk, ny hatt och pärlgrå handskar och det föll inte polisen in att köra bort honom; han träffade Gunnar Berndtson, Hellen och Rafael de Ochoa som gått med i sviten och till och med bjudits på lunch i engelska avdelningen då kortegen gjort halt under en regnskur.
Paris d 25 maj 1878 25 maj 1878
Edelfelt skulle äta frukost med Gunnar Berndtson, Henri Dutschold, Rafael de Ochoa och andra av Jean-Léon Gérômes elever, men hittade dem inte; han åt i stället med Carl Mannerheim och Berndt Lindholm hos Ledoyen; sedan anslöt sig Runebergs och Börjesons till deras bord.
Paris d. 26 Januari 1879. 26 januari 1879
Edelfelt har varit på frukost hos Bourgains med bröderna Gueldry och Rafael de Ochoa; den yngre Gueldry är soldat och hade kommit från Orléans på sin permission; han ser lång och skranglig ut i den franska infanteriuniformen, som kan förstöra en Apollo di Belvederes [romersk marmorskulptur] växt.
Efter frukosten gick Edelfelt ut med Rafael de Ochoa mot rue Lafayette och Boulevard Haussmann.
Paris den 22 Juni 1879 22 juni 1879
På midsommaraftonen skall Edelfelt tll Rafael de Ochoa på middag; dit kommer Raimundo Madrazo och några andra spanska målare.
Fragment 20 mars 1880
En av dessa dagar har Edelfelt och Gunnar Berndtson tänkt bjuda några kamrater på middag, närmast Rafael de Ochoa, Charles Moreau Vauthier, Gustave Bourgain [brevets slut saknas].
Paris, måndag d. 12 april 1880. 12 april 1880
Genom Herman Frithiof Antell var Edelfelt bjuden på middag till ögonläkaren Edmund Landolt; han är lite över 30 år, schweizare och intresserad av konst; han kände Edelfelt par renommé [genom rykte]; efter middagen, där också några italienska konstnärer deltagit, bjöd Landolt på en bal som schweiziska kolonin ordnat på hôtel Continental; Landolt övertalade Edelfelt att dansa; schweiziskorna var mest fula; balens drottning var en liten amerikanska i Adelina Pattis stil; Edelfelt kände många på balen; John Singer Sargent, Rafael de Ochoa och Edelfelt superade efteråt och kom hem först klockan 4 på morgonen.
torsdag d. 10 febr 1881. 10 februari 1881
Ochoa har lofvat ge mig rekommendationer till Madrazo far och son, den förre direktör för alla museer i Madrid, den senare målare, bror till den som är bosatt här i Paris.
Lördag 9 april 1881. Madrid – Casa de Huespedes Calle de la Salud 13. 9 april 1881
Sedan gick jag till Madrazo, der jag blef utmärkt väl emottagen. Gubben Federiqo de Madrazo är direktor för akademin och hans andre son Ricardo en intim vän till Ochoa och Hellen. Far och son voro ytterst vänliga. Ricardo kommer efter mig om en timme för att gå ut i afton, och i morgon bittida skola vi tillsammans gå på museet.
Fragment 6 juni 1882
hon har känt Thorvaldsen mycket väl i Rom, der hon bott i 20 år i sin ungdom. Hennes far elev af David var också målare. – Brodren Sonen, Nevöerna, Fortuny och Madrazo således ett ganska artistiskt sällskap.
Häromaftonen var jag hos hans slägtingar Ochoas, i går var jag der på middag för att säga farväl åt Ricardo.
Ochoas resa om några dagar till Compiègne der de hyrt ett landthus, och jag har lofvat att komma dit ut med en spansk familj Brasco och helsa på dem.
Måndag 3 juli 82 3 juli 1882
skall i morgon på middag till Reuterskiölds i öfvermorgon till gamla baronne de Silvayre om fredag till Grommé. I nästa vecka är jag bjuden till Ochoas i Compiègne – får nu se hur jag får tid till allt
Måndag d. 10 mars 1884 10 mars 1884
I går afton var jag på spanska ambassaden. Mycket stort och grannt. Sjelfva hôtellet är gammalt, i faubourg St. Germain, icke särdeles luxuöst men der finnas goda kopior af Tizian Velasquez o.a. allt spanska kungar. jag kände rätt mycket folk der. Först de svenske ryska o danska diptomaterna, så en massa ungherrar från corps diplomatique, så en massa spanjorer, hvaribland alla de målare som voro der: Madrazo, Ochoa, Egusquiza, Mellida, Arcos m.fl. – Gayarre sjöng. Jag förstår mig nu icke på deras extas. – Alla ministrar voro der. Ett ögonblick stod jag alldeles bakom en lustig trio: Jules Ferry, påfliga nuntien, Mgr di Rende och tyske ambassadören, furst Hohenlohe. – De talte mycket gladt om likgiltiga saker som de bäste vänner. När man tänker på att de i politiken vilja äta upp hvarandra.