Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

friherre, godsägare, statsråd, far till Ellan de la Chapelle, sedermera Albert Edelfelts svärfar

Antwerpen d 11 December 11 december 1873
Både Alexandra Edelfelt och Axel Antell nämner soarén hos de la Chapelles i sina brev; Edelfelt väntar med nyfikenhet på detaljer från Lulle (Julian) Serlachius.
Paris d. 26 april 1875 26 april 1875
Edelfel ställer sig tveksamt till friherre Victor de la Chapelles projekt, eftersom Bernhard Reinhold som "Todtenmaler ex professo" [~ den mest kompetente dödsmålaren] kunde måla porträttet bättre då han har vana; Edelfelt antar anbudet, men tycker det är ledsamt om konterfejet [porträttet] inte blir lyckat i och med att han känner familjen så bra.
Paris, fredag d. 9 Juli 75. 9 juli 1875
*Axel Antel har mycket talat om "Gumman" Berndtsons bestyr med att få Hulda Berndtson uppmärksammad i Stockholm; Han har med sig ett kort av den sköna, och Edelfelt tycker hon ser betydligt äldre ut; Axel har umgåtts lite med släkten de senaste tiderna, bara två gånger under vintern har han varit hos Victor de la Chapelles; Edelfelts mage säger att det är frukostdags, så han önskar Alexandra Edelfelt farväl.
Paris d. 16 mars 78 16 mars 1878
Edelfelt har fått brev från Victor de la Chapelle med beställning på Johan August von Borns porträtt och anhållan att få veta Edelfelts villkor; Born kommer till Paris i början av sommaren; Edelfelt åtar sig inte att måla porträttet för under 2 000 mark.
Paris skärtorsdag – 78. 18 april 1878
Edelfelt har fått brev från riddarhusdirektionens sekreterare Victor de la Chapelle, med en ytterligare stadfästelse på beställningen av Johan August von Borns porträtt; Edelfelt får bestämma priset; det enda vilkoret är att porträttet skall vara färdigt inom detta år.
Paris midsommardagen 1878. 24 juni 1878
Victor de la Chapelle har meddelat att Borns inte kommer till Paris; Edelfelt undrar var han skall börja på med porträttet, blir det på Gammelbacka eller först i Helsingfors?
Paris d 5 maj 1880. 5 maj 1880
Edelfelt har varit hos Walter Runeberg som avslutat Ellan de la Chapelles byst; de la Chapelles lär ha beställt den i marmor; den blev bättre än den först såg ut att bli.
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1 januari 1888
Annie Edelfelt kunde gå upp till de la Chapelles [i Helsingfors] och berätta om Edelfelts och Ellans installation i Paris.
Saaris onsdag afton. [1889] 1 januari 1889
Hinner Alexandra Edelfelt skicka lärftsrock, sommarskor, de helaste byxorna med lördagsbåten? Annars ska de skickas till Riihimäki med adress "Baron de la Chapelle" och där lämnas till mjölkbudet från Saaris.
Saaris midsommardagen kl. 11 om aftonen 24 juni 1889
Osäker koppling Njuter av friheten tillsammans med Ellan och Erik; ätit frukost för sig själva idag och bara middag med de andra.
fredag – det är den femte juli nu. 5 juli 1889
Igår visit av Alfthan och svensk major Adelsköld som känt Carl Albert Edelfelt; de kom med gubben Viktor de la Chapelle från Mustiala examen; Adelsköld har rest mycket, med honom kunde man tala; Adelsköld gratulerade till hedersmedaljen; Alfthan är livlig, berättar bra, har "reda på sig", men blir allt dövare.
Medaljen gjorde stor effekt på Julia de la Chapelle; men mest på Ellan, som är stolt; de andra vet inte vad saken handlar om och de är "blaserade" på medaljer, eftersom det ju finns lantbruksutställningar med medaljer och pris.
Osäker koppling Arg över postgången till Saaris: inte fått en enda tidning eller brev sedan i måndags; nu är det fredag; det råder en otrolig likgiltighet för den yttre och inre världen; har aldrig varit med om något liknande, men det kan ju vara ett "studium".
Paris 21 juni 91 21 juni 1891
Jag är ledsen öfver att jag lemnat Mamma så många dagar under intrycket af det sista brefvet. det har nu som alltid, gått bättre än jag trodde och jag finner mig ganska väl vid tanken att ha ett fast bo någonstädes i verlden. De la Chapelles ha någonslags köpplaner på en villa i Brunnsparken och vi skulle då få bo der för ringa hyra. – Emellertid tror jag ej att det är möjligt att vara ensam halfva året – och jag ser på allt att jag ännu många år framåt kommer att vistas här Tanken på alla dessa installationer har bra mycket plågat mig de sista åren – då jag dessutom ser att ingenting kan ställas ekonomiskt, och att hur jag att vänder mig, mitt lif bara blir dyrare dag för dag, så är det ju förlåtligt och man ibland blir alldeles ur humör. –