Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. ryske generallöjtnanten och kårkommendören Felix Anton von Seüme, dotter till Frans och Ida Frenckell

Källor

Wasastjerna, Oskar, Ättar-taflor I, A-K.

Geni

Granbäck d. 15 Aug. 1872. 15 augusti 1872
Herrskapet Odencrantz har under sommaren varit i Marstrand, där Frenckells väckt uppseende; man beklagar att fru Laura Zaûme i år inte var där; hon var huvudpersonen i frenckellska familjen, övriga "Frencklar" tituleras enbart som generalskan Zaûmes mor, bror, syster o.s.v.; hon har varit hjältinnan i otaliga roman-historier.
Granbäck d. 27 Aug. 72. 27 augusti 1872
Janne Höckerts mor och syster, kaptenskan Fredrika Wahlbeck, tog emot dem; Edelfelt fick bläddra igenom Höckerts alla skisser och biblioteket; skisserna och karikatyrerna är mästerliga, bl.a. en teckning från Marstrand "La beauté de la ville" [stadens skönhet] med Laura Frenckell och beundrare, bl.a. greve Georg Rosen och Höckert själv; de fick se Höckerts grande medaille d’honneur av kejsar Napoleons instiftade hederslegion, samt alla skisser till den världsberömda tavla [Drottning Kristina och Monaldeschi] som öppnat vägen för Höckerts triumftåg på konstens bana; fru Wahlgren har som minne gett Edelfelt en litografi (gjord hos Lémercier i Paris) av Höckerts lappkapell.
Paris d 21 maj 1877 21 maj 1877
Edelfelt blev förvånad då kommerserådet Frans von Frenckell med son Marcus sökte upp honom i lägenheten; de frågade om Edelfelt ville följa dem på Salongen på onsdag (Fru Zäume är också med); det är förargligt att ha en sådan ruskig ingång då bättre folk kommer till en; han har talat med hyresvärden; om han säger upp ateljén i slutet av juli är det tid att flytta i september eller oktober.
Paris d. 29 maj 1877 29 maj 1877
Föregående vecka var Edelfelt med fru Laura Zãume, fadern Frans von Frenckell och ungdomen Marcus på frukost och sedan på Salongen; fru Laura S. har ett "tête à peindre" [~huvud som gjort för att avmålas]; hon var vänlig och uppsluppen vid dinern [middagen] på Grand Hôtel och efteråt på Café Anglais; något Frenckellskt-simpelt i hennes tal fick honom att tänka på fröken i familjen Benoiton [komedi av Victorien Sardou]; det vore trevligt att måla hennes porträtt.
Petersburg Lördag – d. 9 jan. 1882 9 januari 1882
Häromdagen då jag sist var i staden gjorde jag visit hos Laura Soïme, som ej kände igen mig, så fet sade hon att jag blifvit. – Hon har "schanserat" grymt.
P.burg. tisdag afton d 28 mars 1882 28 mars 1882
balen efteråt var ganska animerad och väl arrangerad. 150 personer ungefär. Fru Linder var sublim i sin modjournals-storhet. Jag dansade med henne, med en dotter till rumäniska ministern en liten hvit-gul mulatt-unge, och kotiljongen med en fröken Cognard, syster till fru Froloff, och vän och bekant till Olli Tobiesen och de andra flickorna i Hfors som varit dömda att tillbringa sommaren der. Fru Zaũme var också der – gammal och alls ej välklädd.