Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

chefredaktör

Antwerpen d. 9 Februari 1874. – 9 februari 1874
Cajus (chefredaktör V.L. Cajanders) planer på att publicera utdrag ur Edelfelts brev går Edelfelt med på bara Alexandra Edelfelt gör sammanställningen; han kan också skriva en ordentlig korrespondens om det behövs; Borgåbladet är en passande liten tidning att börja med, bättre än t.ex. Helsingfors Dagblad.
Fortsättning (Måndagen) kl. 12 på dagen. 16 februari 1874
Edelfelt har fått brev från Viktor Leonhard Cajander som ber om korrespondenser till Borgåbladet.
Antwerpen, lördag d 28 Mars 28 mars 1874
Edelfelt har skrivit ett utkast till den första korrespondensen för Helsingfors Dagblad; Robert Lagerborg får redigera innehållet om han inte är nöjd; korrespondenserna till Cajus (Viktor Leonhard Cajander) för Borgåbladet plågar Edelfelt, som känner sig utpumpad av att först skriva till Alexandra Edelfelt, till hans kamrater och nu senast till Dagbladet.
Paris d. 21 Juli 1874. 21 juli 1874
Cajus Cajander publicerade Edelfelts beskrivningen av le Sphinx i Borgåbladet; han hoppas att Cajus redigerat "de fattiga raderna" så att de inte får alltför mycket kritik av den litterära klicken med Rappe och Snabeling, Schauman, ”Borgås Svenska akademi”.
Paris, söndagen d. 21 Februari 1875 21 februari 1875
Adolf von Becker och Berndt Lindholm tycker att Edelfelt ska be Calle Holm om att få tävla med hans tavla; Edelfelt sänder med ett brev till Calle Holm, som han ber Alexandra Edelfelt läsa igenom; Morbror Gustaf Brandt eller Cajander kunde hjälpa till med inpackningen; eftersom Edelfelt inte har några medtävlare att frukta vore det skäl att delta i tävlingen, i synnerhet som tavlan redan vunnit ett visst erkännande i Helsingfors; allt hänger på om allt går att ordna i tid från Borgå.