Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

lärare i franska och latin

Källor

Inga källor
Antwerpen d. 2 Oktober 73. 2 oktober 1873
Monsieur Even, lärare i franska och latin, har lovat korrigera Edelfelts franska; då denne hörde att Edelfelt läst gamla språk på latin fick Edelfelt också ge prov på sina kunskaper i Ciceros språk; den andre läraren var en tysk som visste hur det var att vara ny och utan bekanta i Belgien och därför lovade att vid något tillfälle följa med Edelfelt till Operan eller teatern.
Edelfelt lutar mot att åtminstone pröva bo en månad på hotellet Rose d'Or; Monsieur Even menar att han inte får det så bra och billigt någon annanstans; Alexandra Edelfelt kan adressera sina brev till Joseph Van Loon som hittills eller till Rose d'Or.
Antwerpen d. 8 Oktober 73 8 oktober 1873
Edelfelt beskriver sin dagsrutin för Alexandra Edelfelt; Mademoiselle Marie, "en dugtig köksbjörn" [kökshjälp] serverar hans kaffe "au lait" på morgonen; diner [lunch] äter han tillsammans med Monsieur Even.
Antwerpen d. 16 Oktober 73. 16 oktober 1873
Edelfelt har börjat ta franskalektioner av Monsieur Even, vilket var en "dumhet"; det är för dyrt och läraren talade om saker Edelfelt redan visste, han rekommenderade Telemaque till läsning och en enkel franska grammatik; dessutom vill Edelfelt gärna ha sin söndag fri.
Antwerpen Allhelgonadagen 1873. – 1 november 1873
Edelfelt har sagt upp franskalektionerna med Monsieur Even.
Antwerpen, Lördag d. 8 November 73 8 november 1873
På värdshuset bor för tillfället några leda men pratglada fransoser; deras språksamhet livas upp av ett ständigt alkoholdrickande och de pladdrar om sina bragder, Paris, kriget, politiken och processen mot Bazaine; Monsieur Even vaknar upp och gör ett inlägg då högljuddheten går för långt.
Antwerpen d. 6 December. – 6 december 1873
Karel Scriba och Schultz äter middag på Rose d’Or; det är trevligt att få annat sällskap än "den filosofiske tigaren" Monsieur Even och "den dumma" Monsieur Van Ganseberger.
Antwerpen d. 23 Dec. 73. – 23 december 1873
Edelfelt och alla andra protestanter tycker det är dumt att de på konstakademien måste arbeta ända till kl. 8 på julaftonen; Edelfelt ska hem till Karel Scriba och hjälpa till med julgranen; de går på julotta troligen i protestantiska kyrkan; Edelfelt är led på Monsieur Even som ser ner på den vikt de lägger vid julen.
Antwerpen d. 1 Mars 74 1 mars 1874
En landsflyktig polack, som påstår sig vara son till insurrektionsgeneralen [upprorsledaren] Marian Langiewitsch tigger pengar av Edelfelt och Karel Scriba; polacken är vältalig och har hållit vackra tal om Finland, samt säger att han följande vecka ska få en större summa från Paris; andra har låtit sig luras av polackens historier, bl.a. allvarlige Monsieur Even; Baptiste är rädd att polacken skall försvinna från hotellet utan att betala.
Antw. Påskdagen 1874 5 april 1874
På påskaftonen var Edelfelt med Even och Joseph Cornet på en liten fransk "estaminet" [värdshus], där en fransk kokerska föll ner genom källarluckan i köket och skadade benet; gästerna som nästan alla var utlänningar hjälpte till så gott de kunde och samlade in pengar för sjukhusvistelsen; det gjorde Edelfelt gott att se att på främmande jord blir alla utlänningar mer eller mindre landsmän.
Antwerpen d. 9 April 74 9 april 1874
Edelfelt irriterar sig på Heinrich Fischer, som blir allt mer odräglig och ser ut som Quasimodo; han tänker gå in vid Garde civique [medborgargardet] för att kunna tjusa damerna i Tyskland då han reser dit; även skolläraren Monsieur Even har varit tråkigare än vanligt och Karel Scriba hade spelat honom ett spratt 1 april; Scriba hade till Even skrivit ett brev från en kvinna denne setts promenera med under karnevalen och stämt träff i hörnet av rue de Taverns och place de Mer; Scriba, Edelfelt, Léon de Pape, Joseph Cornet, lilla Henri Schneider och en schweitzare som äter på Rose d'Or stod och iakttog hur Even förgäves stod och väntade på sin dam.
Paris d. 15 Maj 74. 15 maj 1874
Då Edelfelt gick till Adolf von Becker för att höra efter brev hade inget kommit från Alexandra Edelfelt, däremot ett helt paket från Antwerpen med brev från Karel Scriba, Hinderikus Boss, Léon de Pape, Even, Desirée Van Ganzeberger.