Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk konstnär, lärare

Källor

Paris, onsdag d. 27 maj 74. 27 maj 1874
Man tecknar bra hos Jean-Léon Gérome, men däremot målar man inte lika bra som i Antwerpen; ingen har lika präktig färg som Pieter Frans de Beule, Émile Claus eller Jef (Jozef) Van Rysel; man målar inte torser i lebensgrösse [naturlig kroppsstorlek], utan hela figurer med en höjd på ungefär 60 centimeter; Adolphe Yvon korrigerar så länge Gérome är på resa till Holland; i synnerhet bland amerikaner och engelsmän finns usla tecknare och målare, men Englands och Amerikas framtidskonst angår inte Edelfelt.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3 november 1874
Bataljmålaren Adolfphe Yvon har varit och korrigerat i aftonskolan där Edelfelt nu alla dagar går mellan kl. 4-6; skulpturskolan mellan 7-9 har han inte besökt denna vecka.
Paris d. 7 December 1874. 7 december 1874
Deras dagar ser ut som följande: Edelfelt och Julian Alden Weir gör kaffe på morgnarna och går till École des Beaux Arts; frukost [lunch] tar de tillsammans med andra elever från Jean-Léon Gérômes ateljé på restaurangen "la Mère Nail"; klockan 4-6 går de till Adolphe Yvons klass och sist kl. 7-9 i aftonskolan efter att ha dinerat [ätit middag] hos Mère Nail eller på Crêmerie de Brui, eller på studentrestaurangen hos "la Mère François".
Paris d. 14 December 1874 14 december 1874
Edelfelt har även tecknat i ateljén, i Adolphe Yvons klass och vid rue de l'École de Médicine; i den sista har de haft concours [tävling] och Edelfelt placerade sig på första plats; om han också vinner concousen i februari vinner han en medalj; äran är inte stor, även om där också finns elever som går på École des Beaux Arts; det vore annat att få medalj i Yvons klass.
Paris d. 10 Januari 1875. 10 januari 1875
Edelfelt har ofta sett Berndt Lindholm då han målat dennes pojke; hos Lindholm brukar han få äta pepparrotskött och dricka oförfalskat kaffe och vin; resorna till Montmartre tar bort mycket tid och han måste åka i tid till Adolphe Yvons klass som börjar klockan 4.
Paris, Söndagen d. 17 Januari, 1875. 17 januari 1875
Edelfelt skriver ett längre brev om några dagar; i morgon hinner han inte för han ska först till ateljén, sedan till Adolphe Yvons klass och på kvällen till teckningsskolan vid Rue de l'École de Médicine för att försöka få en medalj vid concoursen [tävlingen] där.
Paris d. 1 Februari 1875 1 februari 1875
Det är inte klart för Alexandra Edelfelt hur undervisningen i École des Beaux Arts går till, så Edelfelt förklarar; på förmiddagarna arbetar alla, målare, bildhuggare och arkitekter i ateljén; 1 modell poserar hela veckan i samma ställning; läraren kommer två gånger i veckan och ger sitt omdöme, vid dessa tillfällen kan eleverna visa upp vad de gjort hemma i form av tavlor, skisser och teckningar; på eftermiddagen är det teckningsskola, varannan vecka efter naken modell, varannan efter antik och Adolphe Yvon är lärare, som kommer två gånger i veckan och korrigerar; eftermiddagsklasserna övervakas av översurveillanten Père Pécan, som skruvar ner gasen i belysningen eller avslutar séancen om det blir för mycket "chahu" (parisuttryck för nojs); en gång höll eleverna sådant liv och retade Père Pécan till den grad att han körde ut dem och följande dag var Yvons klass stängd; i ateljén på förmiddagarna är man fullkomligt fri och det sjungs och skrålas; nykomlingar, les nouveaux, utsätts för prövningar; stojet har för Edelfelt sedan tiden i Antwerpen blivit en andra natur och det inverkar inte på arbetet.
Paris d. 17 Februari 1875. 17 februari 1875
Följande dag börjar concoursen [tävlingen] för platserna i Adolphe Yvons ateljé; det är "gräsligt tråkigt" med perspektiv, anatomi och ornament.
Paris d. 9 Mars 1875. 9 mars 1875
I ateljén arbetar Edelfelt på förmiddagarna; eftermiddagarna tecknar han i Louvren, eftersom Adolphe Yvons klass ännu inte har öppnats på grund av concoursen [tävlingen].
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1 april 1875
På eftermiddagarna har Edelfelt varit i Adolphe Yvons aftonskola.
Paris d. 13 April 1875. (tisdagsafton 13 april 1875
I École des Beaux Arts är det concours [tävling] i Adolphe Yvons klass.
Paris måndag d. 14 Juni 1875. 14 juni 1875
I Ecole des Beaux Arts har de haft 3 concourser [tävlingar]; Gustave Boulanger placerade Edelfelt som fjärde i Jean-Léon Gérômes ateljé; han får antagligen ingen medalj i teckning, det är sällsynt att någon får det första året han tecknar i Adolphe Yvons klass; som bäst håller han på med en tråkig concours i ornamentsteckning.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15 december 1876
Modellen bedrog Edelfelt, så han har arbetat på ateljén där både Jean-Léon Gérôme och Adolphe Yvon varit nöjda med hans studier.