Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

restaurangägare

Källor

Inga källor
Paris d. 15 Maj 74. 15 maj 1874
Mycket tyska hörs i Paris, det beror på de många elsassarna; Monsieur Fuchs, hos vilken de brukar äta är elsassare, men han talar utmärkt bra franska, vilket inte är fallet med hans fru som bryter på tyska; dessutom finns det mycket tyska judar, som saknar patriotism och germansk hedersskänsla.
Paris d. 11 Juni 74. 11 juni 1874
Dagsprogrammet är enligt följande: promenad till École des Beaux Arts, under vägen intar han choklad i Crèmerie Richelieu nära théatre francais, Palais Royale och Molières staty; förmiddagen i Jean-Léon Gérômes ateljé, dit Gèrome själv kommer ett par gånger i veckan för att "korrigera"; déjeuner [lunch] på studentcafé, sedan omnibus hem; på eftermiddagen arbete hemma eller hos Adolf von Becker; på kvällen middag hos Fuchs, följt av promenad eller brevskrivning.
Paris d. 24 Juni 1874. 24 juni 1874
Han hade gått till Fuchs för att äta middag och träffa Adolf von Becker och Berndt Lindholm; han ville fråga om datumen för midsommar men de var inte där.
Paris d 17 Juli 1874. 17 juli 1874
Edelfelts pratsamma städerska, med sin vackra 10-åriga flicka och två pudelvalpar kom med Alexandra Edelfelts brev; han gick till Fuchs, men denne hade inte tänt gasen, så han gick hem och tände ljus för att läsa brevet; det är förskräckligt varmt väder.
Paris d. 21 Juli 1874. 21 juli 1874
Bihang med illustrationer från restaurangen där han dagligen déjeunerar, äter; bl.a. kyparen Michel, elsassaren och restaurangägaren Monsieur Fuchs, ryske kaptenen Kursknoff som är anställd vid ambassaden, den egyptiske paschan Demirgian som är vid Léon Bonnats ateljé och talar svenska efter ett år i Stockholm, mångspråkige Monsieur Melon som är elev till Bonnat och har varit i Grekland, Tyskland, Italien, England, Sverige, Norge, Ryssland och i Helsingfors och Åbo, bl.a. i Brunnsparken; några typer från ateljén: Madès från Madrid, en rik brasiliansk markis som är släkt med kejsarhuset i Brasilien; le comte de Nouij, och den store pratmakaren Campagnol; slutligen en skiss av den franska linjesoldaten, troupieren, som efter fransk-tyska kriget är dåligt klädd, preussarna ser tiotusen gånger ståtligare ut; Edelfelt hade tidigare haft en bild av den franska eleganta soldaten, som Cham framställde dem.
Paris d. 28 Juli 1874. 28 juli 1874
Konstnärslivet är underligt; konstnärerna får leva på hälften av vad modellerna förtjänar på en dag; kvinnomodellerna kan äta dyrare än målarna när de går till Fuchs; Léon Bonnats elev Jean Beraud formligen svalt för att kunna betala modellen för sin tavla till årets salong.
Edelfelt kan inte gå ut så mycket med Adolf von Becker som har så dyra vanor; Becker vill gå till dyrare restauranger än Fuchs; Edelfelt hoppas att på kortare tid än Becker kunna försörja sig.
Paris d. 11 Augusti 74. 11 augusti 1874
De flesta konstnärer har rest ut på landsbygden; man ser bara enstaka hos Fuchs och på Louvren.