Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

dotter till Samuel och Fanny Antell, g.m. Elis Furuhjelm

Paris d. 15 Maj 74. 15 maj 1874
Antells har rest; man menar att fröknarna Antell inte hade det så roligt i Paris då senator Samuel Antell var så sjuk hela tiden.
Paris d 6 November 1874. 6 november 1874
Edelfelt är uppskakad över "gubben" Samuel Antells död för Axel, Edvard och Selma Antells skull; de Antellska barnen står nu mitt i en talrik släkt som aldrig varit annat än egoister; Axel är nu hänvisad till sin egen energi och sitt eget arbete, för att efter en lång och ledsam studietid få en osäker tjänst och alltid skulder, skulder, skulder.
d. 11 Juni 77 11 juni 1877
Selma Antells förlovning förvånade; man har ansett att Gunnar Berndtson och hon skall bli ett par; Berndtson har fått tröstande brev av sin far; Pierre Petit Gerard och Edelfelt har haft roligt åt brevet; den nordiska luften alstrar mycket sentimentalitet, men den blåser bort i Paris om också många illusioner ramlar vid samma vindpustar; Berndtson förstår inte förlovningen och tycker det är ledsamt att Selma inte tagit Fredrik Salzman, men någon svartsjuka finns det inte tecken på; under Berndtsons spanska yta döljer sig ett lugnt finskt sinne.
Paris s. 13 juni. 13 juni 1877
Förlovningskortet från Selma Antell och Elis Furuhjelm har anlänt.
Paris d. 27. / XI 77 27 november 1877
Selma Antell och Elis Furuhjelm skall knyta hymens band, trots familjens ”verop” i våras.
Paris d. 23 Dec. 77 23 december 1877
Gunnar Berndtson hade med sig nyhter från Helsingfors: Selma Antells bröllop, Axel Antells förlovning, nyheter från Alexandra Edelfelt och kamraterna.