Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk filosof

Källor

Fragment 1 november 1874
Pauline Ahlberg kom i dag efter Elme-Marie Caros föreläsning till Edelfelts ateljé.
Paris tisdagen före jul 1874. och fortsatt juldagen 1 december 1874
Edelfelt har ofta träffat Pauline Ahlberg de senaste dagarna; de har besökt Cluny, St. Sulpice och närvarat på en föreläsning av Elme Marie Caro i Sorbonne, på humanistiska fakulteten i Paris.
Elme Marie Caros recesion var utmärkt och då han inte bara är en god skriftställare utan också utmärkt talare (kanske den bästa vid Parisuniversitetet); föredraget var "utomordentligt" spännande och sådana talare finns inte i Finland eller Norden; Caro påminner i ledighet och elegans om Leo Mechelin.
Elme Marie Caro har skrivit en recension av ett diktverk av Madame Ackermann; fru Louise-Victorine Ackermann har trätt i modig opposition mot tron och kristendomen, men överallt i hennes dikter lyser en förtvivlan över det hon har mist igenom; boken lär snarast att vi behöver en Gud och att vi måste ha försoning; Edelfelt har läst diktsamlingen med Pauline Ahlberg och tycker det är ovanligt att hitta ett så kraftigt och storslaget språk hos en kvinna; han citerar utdrag för Alexandra Edelfelt och skall i ett senare skede skriva ut hela stycken.
Det goda intrycket av föreläsningen förstördes när Pauline Ahlberg vid utgången stoppades av en vaktmästare som meddelade att "fruntimmer" inte hade rätt att gå på föreläsningar utan särskild tillåtelse av ministern; Edelfelt får således i frack följande vecka söka upp Elme Marie Caro och möjligen även kulturministern Arthur de Cumont, för Pauline kommer att göra allt för att fortsätta kunna höra på föreläsningar.
Fortsättning juldagen om aftonen 25 december 1874
Efter gudstjänsten gick Edelfelt och Pauline Ahlberg till en "bagarbod" för att stilla hans hunger, sedan gick de hem till henne i det förskräckliga vädret; han gav henne Rafael Hertzbergs dikter, som hon tyckte om; hon har införskaffat fyra filosofiska volymer av Elme Marie Caro; hon bjöd Edelfelt till sig följande lördag, då han skall ta med sig Hertzberg; Pauline är en flicka med mycket "snaju", vett, Edelfelt önskar bara att hon skulle ha mera ungdom i sinnet.
Paris, Nyårsnatten 1875, kl. 12,5 på natten. 1 januari 1875
Edelfelt gick till Pauline Ahlberg; han har varit hos Elme Marie Caro för att få inträdeskort till föreläsningarna åt Pauline; han blev hänvisad till universitetets vicerektor, där han blev upplyst om att alla petitioner ska vara skriftliga; Pauline har sänt en skriftlig begäran och väntar på svar.
Paris d. 10 Januari 1875. 10 januari 1875
Edelfelt har med Pauline Ahlberg varit på ännu en utmärkt föreläsning av Elme Marie Caro; Pauline har av vicerektorn för universitetet i Paris nu fått tillåtelse att följa alla föreläsningar i Sorbonne och Collège de France.
Paris d. 1 Februari 1875 1 februari 1875
Edelfelt var med Pauline Ahlberg på Elme Marie Caros föreläsning om ”le mal social” [den sociala ondskan]; det handlade om revolutionerna och deras orsaker.
Paris d. 6 Febr. 1875. 6 februari 1875
René Taillandrier talar inte lika bra som Elme Marie Caro, men har ett språk som man kan fordra av en professor i fransk litteratur vid Pariseruniversitetet, han har mest åhörare av alla professorer vid la Sorbonne; Caros senaste föreläsningar har varit de mest intressanta.
Paris d. 17 Februari 1875. 17 februari 1875
Det beslöts att Rafael Hertzberg och några andra följande dag skulle följa med Wilhelm Lagus och Jakob Estlander till Notre Dame och Cluny; Edelfelt kunde inte följa med dem på förmiddagen då han lovat följa med Pauline Ahlberg på Elme Marie Caros föreläsning; förgäves har han sökt Hertzberg, Karl Eneberg och Karl Alfred Caveen under dagen, men han har inte sett till någon finländare; följande dag reser Lagus och Estlander.
Paris, söndagen d. 21 Februari 1875 21 februari 1875
Den 11 mars är Elme Marie Caros intagning vid franska akademin.
Pauline Ahlberg och Edelfelt tänker försöka skaffa sig inträdesbiljetter till då Elme Marie Caro blir intagen i Franska akademien; om det lyckas får de se en massa av Frankrikes och hela världens mest utmärkta män: Adolphe Thiers, Victor Hugo, Albert de Broglie och duc d’Aumale.
Paris d. 24 Februari på aftonen 24 februari 1875
Pauline Ahlberg har varit hos fotografen; Edelfelt kunde inte gå med henne på Elme Marie Caros föreläsning; Rafael Hertzberg följde med henne i stället.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2 mars 1875
I dag gick Edelfelt efter förmiddagens concours [tävling] till St Sulpice där han vanligen träffar Pauline Ahlberg; de gick på Elme Marie Caros sista föreläsning för terminen; de skall skriva till Franska akademiens sekreterare för att "en qualité d'étranger" [i egenskap av utlänning] få delta i festen då Caro intas bland "de 40 odödliga" i Franska akademien.
Paris d. 9 Mars 1875. 9 mars 1875
Pauline Ahlberg och Edelfelt har skrivit till sekreteraren för franska Akademien för att få biljetter till festligheterna med anledning av Elme Marie Caros inträde; de har fått biljetter och får således se och höra Adolphe Thiers, Victor Hugo, Émile Littré, Alexandre Dumas, duc d’Aumale och Albert de Broglie.
Paris d. 13 Mars 1875 13 mars 1875
Edelfelt ska skriva om Elme Marie Caros intagning i Franska akademien till Ellen Edelfelt.
Barbizon (vid Fontainebleauskogen) d. 23 April 1875 23 april 1875
I förrgår träffade Edelfelt Pauline Ahlberg på Elme Marie Caros föreläsning; hon hälsar Alexandra Edelfelt och tackar för brevet.
Paris, Måndag d. 3 Maj 1875 kl. 12 på natten 3 maj 1875
Edelfelt träffar Pauline Ahlberg regelbundet varje onsdag på Elme Marie Caros föreläsningar.
Paris d. 12 Maj 1875 12 maj 1875
På onsdag eftermiddag efter studierna på Ecole des Beaux Arts gav Elme Marie Caro ingen föreläsning, men Pauline Ahlberg ville gå på Salongen med Edelfelt; på kvällen bjöd hon honom på Operan; Edelfelt tackade ja även om han inte hade lust; fastän han blir bjuden är det utgifter för vagn, glass eller limonad, dessutom vill Pauline promenera i det vackra vårvädret vilket gör att Edelfelt kommer hem till Rue du Pont de Lodi först sent på natten, eftersom omnibusarna i Paris slutar gå klockan 12; tröttheten och värmen gjorde att han inte kunde koncentrera sig på Jean-Baptiste Faure, Gabrielle Krauss och Caroline Miolan Carvalho i Hugenotterna.
Paris d. 17 Maj på aftonen. (annandag pingst) 17 maj 1875
De senaste dagarna har Pauline Ahlberg tagit all hans lediga tid i anspråk, eftersom hon reser följande vecka; de tre senaste månaderna har han tillbringat söndagarna med henne (förutom de kvällar han har varit hos Austins eller Sargents) och har dessutom träffat henne på Elme Marie Caros föreläsningar; han har varit på en rolig exkursion med henne till Versailles, på Nationalförsamlingen, dit Mademoiselle Suzanne skaffat dem biljetter; som Alexandra Edelfelt vet har församlingen sina seancer i hovteatern i palatset; de såg Léon Gambetta (som påminner om Gösta Philip Armfelt), Adolphe Crémieux, Jules Ferry, Émmanuel Arago, Jules Favre, Edmond de Pressensé och Édouard Laboulaye på vänster sida; höger och vänster sida skiljs åt av en gång som på Helsingfors teater; av högerns medlemmar kände han bara igen ärkebiskopen av Orleans, Monseigneur Félix Dupanloup, samt tidigare inrikesministern Oscar Bardi de Fourtou och krigsministern Ernest de Cissey; om Alexandra Edelfelt har hört normalskolisterna tjuta till då de anfaller i snöbollskrig i Esplanaderna får hon en uppfattning om bullret och oljudet i Nationalförsamlingen, där presidenten, hertig af Audiffret-Pasquier (liknar senator Johan Vilhelm Snellman), försöker upprätthålla ordningen.