Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

dotter till Carl Axel och Johanna Levin, syster till Oskar och Bertha Levin

Källor

Paris d. 6 Febr. 1875. 6 februari 1875
Edelfelt har fått brev från Oskar Levin, som ber honom ta hand om fröken Viola Levin när hon anländer till Paris och presentera henne för Pauline Ahlberg; Edelfelt är förargad över att Levin har reda på att han känner Pauline och tycker att finska styrelsen borde anställa en guide i Paris för resande finnar; det vore på tiden att skaffa någon som stod ut med att gå fem gånger på Louvren och peka ut vackra verk av Titian, Rafael och Peter Paul Rubens, eller att på gatan visa dem Nya Operan, Madelaine, Tuilerieträdgården och Place de la Concorde.
Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9 februari 1875
Edelfelt är förargad på sig själv och hela världen för att han inte fått någonting gjort under veckan då de varit lediga från École des Beaux Arts; Viola Lewins ankomst är en orsak, men även andra omständigheter har bidragit.
Följande morgon väcks Edelfelt av sin bolagist [rumskamrat] Julian Alden Weir, som meddelar att Viola Lewin oanmäld väntar i andra rummet; Edelfelt söker upp henne på Hotell Splendid nära Louvren senare på dagen, men får vänta flera timmar innan hon dyker upp; Edelfelt har aldrig sett en så dåligt arrangerad resa, det är inte passande att ett "ungt fruntimmer" bor ensam på hotell; hon som bott på en pension i Genève kunde ha ordnat en rekommendation till något "fruntimmer" i Paris; hennes familj hade inte heller försett henne med skriftliga rekommendationer till greve Horn, som de bad henne söka upp; inte heller hennes kusin "baron de Lewin" som är gift med en parisiska och vistas i Nizza hade gett henne några anvisningar; Edelfelt kommer överens med Viola om att träffas följande dag för att gå till Luxembourg.
Pauline Ahlberg har erbjudit sig att ta med Viola Lewin till Cluny; fröken Lewin lär ha en bekant fru från Schweiz men denna har inte tid att följa runt med henne; fröken Lewin är så bortkommen i Paris och väntar på August Eklöf, som hon skall åka tillsammans med till London.
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och frågar om inte Viola Lewins uppträdande var egendomligt; Julian Alden Weir och Filip Forsten tycker att Violas uppträdande är taktlöst.
En betjänt från Splendide Hôtel kom med ett brev från Viola Lewin, som bad Edelfelt att inte vara arg över att hon inte dök upp föregående dag, hon hade kommit fem minuter efter han gick; fröken Lewin bad honom komma till hotellet kl. 6 samma dag; hon ville gå på théâtre Français, de gav Philiberte och L'Avare, och Edelfelt gick med på förslaget för att få kvällen att gå; han fick stå för alla kostnader, han måste köpa de dyrare platserna för 5 francs på andra raden eftersom de billigare platserna var slut och man inte kunde gå med ett "fruntimmer" på parterren, paradiset eller fjärde radens sidologer; p.g.a. utgifterna får Edelfelt glömma tanken på att kunna köpa en ny hög hatt.
Paris d. 17 Februari 1875. 17 februari 1875
Viola Lewin har rest; Edelfelt var föregående dag hela eftermiddagen med henne då Pauline Ahlberg hade förhinder; Viola gav honom i avsked 9 francs för teaterbiljetter och vagn, samt meddelade att hennes far önskar en kopia av någon genretavla i Luxembourg.