Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk konstnär

Källor

Paris, söndagen d. 21 Februari 1875 21 februari 1875
Edelfelt ville gärna att Alexandra Edelfelt skulle se Jean Paul Laurens tavla "Interdikt" i färger, men han sänder den nu i dålig gravyr; han vill att hon skall beundra William Bouguereaus Madonna; Jehan Georges Vibert och François-Marie Firmin-Girard är två "gouterade" genremålare; om Edelfelt ändå fått gå med Alexandra Edelfelt på Salongen; hon skulle säkert ha tyckt om Jules Bretons "Midsommarnatt".
Paris, Måndag d. 3 Maj 1875 kl. 12 på natten 3 maj 1875
Salongen är öppnad; Edelfelt har fäst sig vid Jean Paul Laurens "Robert den frommes exkommunikation" och "Interdikt", Jules Bretons mästerliga "Midsommarkväll i Bertagne", Charles-François Daubignys och Léon Germain Pelouses landskap; Julian Alden Weirs porträtt har en dålig plats; Berndt Lindholms ångbåt som sågas ut genom isen har väckt uppmärksamhet; hos Sargents talade man om den utan att veta vems den var, och folk står alltid och tittar på den.
Paris d. 17 maj 1879 17 maj 1879
Jules Bastien Lepage är Salongens hjälte, "ledare för den ung franska skolan"; Figaro talar om Bastien, Jules Breton och Jean Paul Laurens i samma artikel; hans morfar (84 år, veteran för Waterloo) är i staden och fröjdar sig åt Bastiens succé; till Jean Gautherin sade Bastien att han tycker mycket om Edelfelt, men att han stör sig på att denne inte använder sin talang tillräckligt, Edelfelt har för mycket färdighet och inte tillräckligt med äkthet; Edelfelt tycker Bastien har rätt.
Tisdag januari -81. 18 januari 1881
Jules Breton som numera mest sysslar med poesi har tillbragt sommaren med dem i Douarneney, der vänskap uppstått dem emellan isynnerhet genom att B. tog notis om J. L. Runebergs verk.