Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

Carl Albert Edelfelts syster

Ombord på Grefve Berg d. 3 Juli 71. på resa till Åland 3 juli 1871
Deras svenska följeslagare Nils Mandelgren anlände en vecka i förtid; Mandelgren var intresserad av fornforskning och verkade hygglig; hans breda kontaktnät i Sverige gjorde sig påmint då han hälsade från Edelfelts faster Hermanine Edelfelt och herrskapet Lidman; Alice Lidman skulle snart gifta sig.
Granbäck, d. 23 Juli 1872. 23 juli 1872
Gunnar Berndtson och Edelfelt gjorde en liten tur i Södertälje innan Edelfelt sökte upp sina släktingar; faster Hermanine Edelfelt, tante Jenny Lidman som låg konvalescent och "gubben" Carl Lidman som påminde om morbror August Streng då han berättade om minnen från tiden som provisor vid Apoteket Korpen vid Stortorget i Stockholm; faster Hermanine ville Edelfelt skulle stanna längre, vilket inte gick då han redan meddelat Leuhusens om sin ankomst; han lovade att på återvägen stanna till i Telge (Södertälje).
Gunnar Berndtson och Edelfelt hade rum på Stadshotellet i Södertälje; faster Hermanine Edelfelt följde Edelfelt till tåget följande morgon; hon hälsade till Alexandra Edelfelt och förhörde sig om hans systrar Ellen, Annie och Berta Edelfelt, mamma Alexandra Edelfelt och morbror Gustaf Brandt.
Granbäck d. 11 September 1872. 11 september 1872
Edelfelt ska på vägen träffa faster Hermanine Edelfelt i Södertälje.
Som lovat stannade Edelfelt i Södertälje på vägen till Stockholm; hos Lidmans förberedde man fru Jenny Lidmans födelsedag; hela hennes flickpensionat var engagerat; Edelfelt fick åtminstone en pratstund med faster Hermanine Edelfelt i stöket.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2 mars 1875
*Om Alexandra Edelfelt vill ge Edelfelt faster Hermanine Edelfelts adress, så ska han skriva till henne; Pauline Ahlberg ber att få hälsa.
Stockholm, onsdags morgon. (d. 1sta nov.) 1876. (ombord på Constantin.) 1 november 1876
(Kl. 2 på dagen) Edelfelt kommer från faster Hermanine Edelfelt som sänder sina hälsningar och sitt deltagande till Alexandra Edelfelt [med anledning av Ellen Edelfelts död]; hon rådde Edelfelt att åka via Göteborg för att träffa farbror Erik Edelfelt; Edelfelt skall rådgöra med dem i Jönköping om hur han gör; fru Brandt var inte hemma; de bor i en torftig, gammaldags städad våning mittemot La'gårdslandskyrkan.
Faster Hermanine Edelfelt ska ta Edelfelt till herr Paul F Mengel, som är gammal vän till henne och hennes gamla mormor Magdalena Benzelstjerna.
Förutom faster Hermanine Edelfelt var där en ung fosterdotter till fru Brandt, en vacker men blyg flicka, Engelhardt tror Edelfelt att hon hette.
Hermanine Edelfelt talade om en massa släktingar som Edelfelt aldrig hört namnet på; Elgenstjerna, Gethe, baron Gedda, Gyllenhammar, Svedenborg.
Jönköping fredag d. 3 Nov. 1876. 3 november 1876
Edelfelt gjorde som sagt med faster Hermanine Edelfelt ett besök hos Paul Mengel, medarbetare i Aftonbladet och Götheborgsposten; Eljert Mobeck har sedan sagt att Mengel är en av Sveriges främsta pennor; han har känt pappa Carl Albert Edelfelt; Edelfelt satt länge och talade med honom om Finland, Johan Ludvig Runeberg och Elias Lönnrot.
Edelfelt körde hem faster Hermanine Edelfelt, som med tårar bad honom hälsa Alexandra Edelfelt och söka upp farbror Erik Edelfelt i Göteborg
Stockholm, tisdag d 16 okt 77. 16 oktober 1877
På morgonen gick Edelfelt till Faster Hermanine Edelfelt; han fick göra bekantskap med "Gumman" Brandt; han lovade att skicka fotografier av sig själv och hans tavla.
Paris d. 3 februari 1878. 3 februari 1878
Edelfelt skall skriva till Leuhusens, faster Hermanine Edelfelt och farbror Erik Edelfelt i Götheborg; han skall sända med ett fotografi av Blanca åt alla.
Paris d. 12 maj 78 12 maj 1878
På utställningen gjorde Edelfelt bekantskap med en ung svensk ingenjör Dahlerus, som är anställd vid svenska kommissionen och kommer att stanna i 3 eller 4 månader; Dahlerus hade ett brev till Edelfelt från faster Hermanine Edelfelt, vars gudson Dahlerus är.
Stockholm torsdag afton – juli 79 Hôtel Rydberg 10 juli 1879
Edelfelt fick brev från faster Hermanine som är i staden; Edelfelt hade annars tänkt göra en utflykt till Södertelje.
Sthlm d. 14 Juli 1879 14 juli 1879
Faster Hermanine Edelfelt bor hos löjtnant Johan Lidman i fru Brandts gamla våning på Fyrverkaregatan 21; Lidman gifte sig i april, men är ute på långresa på samma fartyg som Reinhold Leuhusen; fru Helny Lidman är 20 år och tyckte Edelfelts besök var ett välkommet avbrott i tristessen; fru Lidman och faster Hermanine hade bjudit in gamle gubben Paul Mengel, som skriver i Aftonbladet och tycks vara en gammal vän till Benzelstjernor och Lidmännen; Mengel bjöd på en tur kring Djurgården i vagn; Edelfelt lovade faster Hermanine att på söndag gå med henne till hemmet för obotligt sjuka, där faster Hildegard Edelfelt befinner sig.
Föregående dag steg Edelfelt upp sent och skulle gå i Blasieholmskyrkan, men gudstjänsten slutade då han kom;han tog en vagn och åkte med faster Hermanine Edelfelt till sjukhemmet där Hildegard Edelfelt bor; farbror Erik Edelfelt betalar för henne; Hildegard tyckte Edelfelt liknade Morbror Gustaf Brandt, vilket Walter Runeberg och Gunnar Berndtson också tycker; trots det isolerade livet tycktes hon tämligen au courant, uppdaterad, om allt som händer; hennes ansiktsbyggnad liknar inte alls pappa Carl Albert Edelfelts.
På dagen var Edelfelt på Haga; fru Lidman och Hermanine Edelfelt kom dit en stund på förmiddagen.
Stockholm d 27 okt 1879 27 oktober 1879
Edelfelt har träffat Henrik Cederschiöld på gatan, men annars inte träffat bekanta; han har inte varit hos sin kära faster.
Fragment 30 oktober 1879
Edelfelt har ännu inte sökt upp faster Hermanine Edelfelt.
Stockholm d. 9 november 1879 9 november 1879
Edelfelt gick för att besöka faster Hermanine Edelfelt, som inte var hemma; herrskapet Lidman sprang om varandra och bad Edelfelt komma igen; Edelfelt var nedrig och lämnade inte sin adress; "gumman" Hermanine blir antagligen ledsen, men Edelfelt kan skylla på sitt illamående.
Edelfelt ska besöka faster Hermanine Edelfelt; han går inte på teater; han längtar efter dagen då han sätter sig i kupén och reser mot söder; *inte Söder i staden, dit går han varje dag.
Stockholm d. 11 / XI kl ½ 12 på natten 11 november 1879
Edelfelt har fröjdat den beskedliga faster Hermanine Edelfelt med ett besök; han var föregående dag bjuden till herrskapet Lidmans på Mårtens gås.
Paris d 9 Dec. 1879 9 december 1879
Hos madame Jacquinot finns några svenskor, bland dem gotländskan fröken Anna Gardell, som känner faster Hermanine Edelfelt och herrskapet Geete (avlägsna släktingar som Edelfelt besökt i Stockholm); hon målar akvarell och är inte så våpig som de andra målarinnorna; hon har redan gjort bekantskap med Ernest Meissonier och Louis Leloir, samt fått beställningar av Adolphe Goupil; Edelfelt skall före henne till Walter Runeberg följande lördag.
d. 15 april 83 – 15 april 1883
Då vi komma tillbaka genom Sverige måste vi väl helsa på Gumman Hermanine – i Jönköping måste vi väl också stanna då vi i alla fall passera Nässjö.
Lördag d. 26 april 84. 26 april 1884
På e.m. blef jag uppehållen af en fru Dahlerus med son som kommo med helsningar från faster Hermanine.
Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
Edelfelt har uppsökt sin faster Hermanine Edelfelt som inte var hemma; ska göra nytt besök.
Lördag d. 28 mars, på jernvägen mellan Göteborg och Jönköping 28 mars 1885
Hermanine Edelfelt har missförstått ett telegram från Erik Edelfelt , där denne bjudit henne tillsammans med Edelfelt till Göteborg; Edelfelt visste inte om telegrammet.
d. 24 febr. 1890. 24 februari 1890
Öhman påminde om att Hermanine Edelfelt fortfarande väntar på "en liten teckning"; Edelfelt letat igenom alla sina portföljer för att hitta något som kunde glädja och uppfattas av Hermanine Edelfelt; bestämde sig till slut för "På väg till roddbåten" med Aina som modell; Öhman ska bestyra om ramen i Stockholm; skickade också fotografi av Erik.
Stockholm 29 sept. tisdag. 91. 29 september 1891
Jag har varit hos faster Hermanine och på bjudning hos Öhmans som nu ha en förtjusande söt 7 månaders gosse.
Djursholm 19 1 januari 1892
Motat gumman Hermanine som vill komma från Södertelge för att säga mig farväl – omöjligt nu bestämma rendez vous i Stockholm. –
Djursholm tisdag morgon 28/6 92 28 juni 1892
Jag har rigtigt vältaligt tackat Rydbergs Snoilskys & Elin Berger får deras vänlighet mot flickorna. Hos faster Hermanine var jag på lördag afton med en vacker bukett, som jag lemnade i flickornas namn.
Stockholm midsommardagen 93 24 juni 1893
Ellan och pojken äro friska och glada. Då jag kom hit till hotellet kl. 12 var här stor cour: faster Hermanine och Calle Knorring. Vi reste alla strax i ösregnet för att se paraden på Ladugårdsgärdet – det var ett gammalt löfte till Kikuli. Vi sågo Majestätet prinsarne, generalerna och hela armen oläsligt-genomvåta det var ett elände. –
Stockholm den 28 juni 1893 28 juni 1893
Faster Hermanine ha vi sett mycket denna gång. Den beskedliga Gumman vill ej resa till Södertelge så länge vi äro i Stockholm och det är ganska tråkigt ty jag är hela dagen på Djursholm och alla aftnar äro upptagna af Snoilskys, Lewenhaupts Millets m.fl.. Kiki har varit der en förmiddag och varit mycket snäll. Ellan har, på Gummans enträgna begäran varit hos Lidmans i dag och gjort bekantskap med Lidmans fru systrar o. a. – talte jag om att Robert Edelfelt bodde vägg i vägg med oss i hotellet och att vi några gånger voro med honom. –
vi hade i förrgår supé för Gumman Hermanine, i dag bjöd Ellan henne på frukost.
Bregentved, måndag 5 nov 1894 5 november 1894
Jag tänker så mycket på gumman Hermanine. Man borde väl ändå göra något för gumman stackare. Nog är det ett öde allt detta!
Stockholm måndag 16 nov, 96 16 november 1896
Gumman Hermanine har jag ej heller sett ännu. Det är nog bra försumligt af mig – men hvar skall jag göra – tiden räcker ej till.
Stockholm, söndagen d. 29 nov. 1896 29 november 1896
*Med Elving som reser i dag skickar jag ett litet paket från faster Hermanine – julklappen.
Stockholm sönd. d. 6 dec. 96 6 december 1896
Jag har försummat gumman Hermanine gräsligt.
Stockholm, lördag 12 dec 96 12 december 1896
Gumman Hermanine har jag ej sett på en evighet – jag måste gå dit i morgon.
Stockholm lördagen d. 19 Dec. 1896 19 december 1896
En dag i veckan hade jag bjudit mina slägtingar d.v.s. E. Öhman med fru och svärmor samt Gumman Hermanine på middag på Rydberg – med Champagne, S'il vous plait, Mamma kan tänka sig hur salig gumman Hermanine var. Hon har det rätt bra, ty hon har en massa goda vänner, dit hon går alltjemnt, spelar kort och pratar. Kortspelet lär ha sammanfört henne med Matematices professorn Phragmén vid högskolan. Phragmen sade mig att allt hvad hon säger honom utom spelet, rör mig. – Sjökadetten Erik lär ha vuxit och skall bli officer nästan höst.